dimarts, 24 d’abril del 2012

TITULAR EN NEGATIU




No és freqüent, fins i tot diria que és una excepció, trobar-te el titular d’un gran diari com és el Periódico en negatiu. Ahir el principal titular de portada era el següent: “Sarkozy, no”, així de contundent.  
Certament el resultats de les primàries presidencials al país del Nord, són força esperançadors per a l’esquerra europea, amb tots els matisos i reserves que vulgueu (jo també tinc els meus dubtes) Però quan la situació ha arribat al camí on està ara, amb una total incertesa social i econòmica, veure una mica de llum al final del túnel, sembla un signe esperançador.
Les notícies (les males notícies) econòmiques es superen dia a dia. Sembla que és del tot impossible, però és cert. Ahir mateix es va saber que Espanya entra en rescissió (què s’esperaven el que van votar a Rajoy?) i Mas va llençar l’enèsima amenaça de convocar unes eleccions anticipades si, finalment, hi ha una intervenció de Catalunya per part de l’Estat centralista, com si això pogués ser la solució de les solucions. Mas hauria de mirar el que va passar a Astúries i prendre bona nota de que unes eleccions abans d’hora no són ni seran la solució als mals. Les solucions, si les hi ha (s’ha de creure que sí), passen per un canvi d’estratègia polítics i prendre dràstiques mesures proteccionistes en contra dels actuals sistemes financers i especulatius. Però la dreta (l’espanyola o l’europea actual) no s’atreviran a fer-ho ja que hi tenen massa interessos creats.
És per això que Hollande pot ser-ne aquest revulsiu. Primerament haurà de guanyar la segona volta, la qual cosa no la té gens fàcil. La suma dels vots dels candidats de la dreta francesa són superiors als aconseguits pels líders de l’esquerra, però això tampoc significa res. Hollande ha d’il·lusionar l’electorat francès amb noves, contundents i sinceres propostes. Ha de clavar una “pica en Flandes” (o en aquest cas una mica més avall, a l’alçada de París) per a que a partir d’allí es vagi clavillant el mapa de l’antiga Europa i si pot traspassar l’Atlàntic, molt millor.
Avui, el mapa polític de França està, majoritàriament, tenyit de rosa. No sé si s’ha escollit aquest color diferenciar-lo del roig contundent que representarien altres partits més a l’esquerra o per la coincidència amb la rosa, símbol dels socialistes.
Ahir vaig donar un cop d’ull a aquest mapa que publicava el diari Público i en vaig treure unes petites conclusions:
-          Hollande va guanyar a la majoria dels departaments del Sud i de l’Oest, sobre tot, de mitja França cap avall.
-          Sarkozy en canvi a assolir la victòria a la majoria dels departaments de l’Est i centre, excepte París que també va ser dominat per Hollande. 
Nîmes. La torre del Rellotge. 

-          Le Pen (Marina), només va poder guanyar al departament del Gard, del què és capital Nimes, una ciutat que vaig visitar l’agost de 2010.
-          Un dels meus cosins va viure durant molts d’anys a Mirepoix, al departament de l’Ariège. Aquí la victòria ha estat aclaparadora per a Hollande, encara que aquests resultats són molt poc significatius, ja que aquest territori està molt despoblat.
-          Ara mateix viu a l’Haute Garone, de fet a uns 10 Km. D’on vivia abans i aquí també va guanyar el candidat socialista tot i que en menys claredat.
Amb aquests resultats a la ma, es fa evident que França vol un canvi. I encara seria més contundent: EUROPA EL NECESSITA!! 







Mirepoix. Detall de l'antiga catedral.