dimarts, 10 d’abril del 2012

UN ATAC EN TOTA REGLA A LES AUTONOMIES


 
A casa hi tinc una veu molt més imparcial i objectiva que jo. Vulgui o no, sempre hem deixo influir per la meva ideologia i la meva pròpia manera de veure i entendre la política. La meva dona no. Ella ja fa temps que ho diu i de tant en tant, quan surten notícies com la d’avui, m’ho tornar a recordar: El PP de Mariano Rajoy vol eliminar l’estat de les autonomies.
El primer moviment de Rajoy va ser apunta amb el polze directament a les autonomies de l’enorme dèficit públic que tenia Espanya com a nació. Llavors potser algú li hauria d’haver dir a Rajoy que tret de l’exèrcit on l’estat hi destina mils de milions anuals, la resta de competències que costen diners, estan transferides. Sí, fins i tot Interior en algunes autonomies com la catalana i la basca. Sanitat, Educació i Cultura, que són el pal de paller de tot estat del benestar, ja fa tems que són competència de les CC.AA. i, es clar, mantenir-les costa “un ou”.
Avui, mentre dinava, he escoltat al Tele Notícies de TV3 que València, una comunitat afí als populars com segurament no n’hi ha d’altra, ha retornat les competències a Madrid de promoció de la seva comunitat a l’exterior. Des d’ara mateix, l’ICEX, quan acudirà a les fires internacionals de turisme, a més de representar a Espanya com a única i indivisible, també representarà a la Comunitat Valenciana (més comunitat i més valenciana que mai!) Alberto Fabra, els substitut de Francisco Camps, a la vegada substitut d’Eduardo Zaplana, ho justifica dient que “Espanya ens representa a tots i així a l’estranger, com s’hi anirà tots junts, no pensaran que estem dilapidant els diners”. Una idea que potser hauria estat vàlida fa 30 anys, però ara no.
Mentre, Esperanza Aguirre, que acostuma a fer la guerra pel seu compte i mirar així de “tocar-li les pilotes” a Mariano Rajoy, va llançant idees. Avui n’he pogut llegir dues de diferents, però complementàries en els sentit del que us estava dient: Per una part Público (que sobreviu a Internet), diu que “L’Estat hauria de tornar a assumir les competències de Sanitat i educació”, mentre que el Periódico anuncia que “Proposar suprimir els Parlaments ‘regionals’”. I és que per a molts de Madrid, les CC.AA. no han deixat mai de ser “regions d’Espanya”. Si on recordeu, des de la Capital i Cort sempre s’han referit a la resta de Espanya com las “províncies”. Tot aquell que no és de Madrid, és de “províncies”. Potser a d’altres llocs els hi diuen directament “poblerins”, però ells són “més educats”.
Per tant, no us estranyi que, com deien aquest matí als Matins de TV3 on, per cert, estava el nostre amic Germà Bel, el pas previ a la intervenció d’Espanya per part de la UE, sigui la intervenció de l’estat espanyol a les autonomies.
Si fa uns anys, els nostres polítics s’omplien la boca dient que Espanya era els país més descentralitzats, les xarxes vials (carreteres i tren) i el desplegament de la Guardia Civil, en recorden que tots els camins condueixen a Madrid que és el centre de la presa de les grans decisions.
Encara voleu més motius per a reclamar més fort si cal la independència de Catalunya. Està clar que, o ens en anem o seguirem vinculats al “gran imperi” per molts segles més.