dimecres, 30 de maig del 2012

“PA I CIRC” (nou significat)




L’origen de la frase s’atribueix al poeta romà Juvenal (segle I d. de Crist) i es referia al blat i les entrades per a veure el cric que donava l’emperador romà al poble per a mantenir-los allunyats de la política del moment.
Després de pràcticament 2.000 anys, la frase segueix tenint vigència, això sí, amb canvis significatius.
Segle XXI, Espanya (Spanien, Spain, Espagne) Situació econòmica actual: 5,6 milions d’aturats (el 24,1 % de la població activa), la prima de risc marcant màxims històrics (540 punts bàsics) la borsa sota mínims, l’índex l’IBEX està pels voltants dels 6.100 punts (el més baix des de l’any 2003, quan Aznar era el president del govern) 
 
Significat de "PA": Genèricament, és el que manca moltes cases del nostre país. Les cues de gent demanant menjar bàsic  a organismes com Càritas i la Creu Roja cada dia són més llargues. Molts de xiquets i xiquetes no poden quedar-se al menjador escolar per culpa de les retallades en les subvencions que donaven les administracions (normalment consells comarcals) i molts de pares no tenen recursos suficients per a pagar els preus actuals. En canvi hi ha d’altres famílies que prefereixen que els seus fills dinin al menjador perquè, al menys, fan un àpat diari en condicions. 
 
Significat de "CIRC": És l’espectacle que ens dona cada dia el govern central. Un govern incapaç de adoptar mesures eficients per a treure el país de la crisi. Una crisi que van provocar ells mateixos gràcies a la liberalització del preu del sòl durant el mandat d’Aznar i que després van ajudar a engreixar-la els dirigents del País Valencià i Madrid provocant enormes forats a les entitats financeres que controlaven: CAM, Bancaja, Banc de València i Caja Madrid, la majoria d’elles integrades avui a Bankia que necessita una injecció d’efectiu d’uns 20.000 milions d’euros. 
 
Cal invertir la fórmula: Més pa i menys circ. I si no és així, acabarem lamentant-nos tots... I per a llavors, ja serà molt tard, massa tard.