dijous, 17 de maig del 2012

LA CRISI, EL SECTOR FINANCER I ELS CIUTADANS




Cada dia que passa sembla que la situació econòmica va de mal en pitjor (de Guatemala a Guatepeor): la borsa, a la baixa i a nivells de 2003 (No governava el PP en aquella època? Trobo que sí), la prima de risc, a l’alça, la taxa d’atur, en rècords històrics...
No hi ha ni un sol indicador econòmic que inciti a l’optimisme i, aquesta situació afecta directament la conducta de la majoria dels ciutadans. Dels brots verds que apareixien durant l’època de Zapatero, o se’ls han menjat les cabres o no els va haver mai. Personalment em decanto per la segona opció.
La conducta dels nostres polítics, sobre tot d’aquells que tenen responsabilitat de govern no ajuda gens a donar confiança als maleïts mercats. La incertesa de la situació és massa gran per a calmar la voràgine dels especuladors que són l’origen dels orígens de tota la inestabilitat financera.
Quan surt un membre del govern (a excepció de Rajoy, que, tal com deia l’altre dia, fa de tau) a desmentir alguna cosa, ho deu de dir amb tanta inseguretat, que al dia següent baixa la borsa i puja la prima de risc.
I és què, normalment, tot allò que va criticar el PP quan estava a l’oposició, tot allò que van dir que no farien durant els primers dies de govern,, finalment és el que han fet.
Si el PP es va guanyar la confiança dels ciutadans (tal i com van demostrar les urnes), a base de criticar el govern socialista i res més (quan calia donar suport parlamentari al PSOE no ho van fer, tret de l’aprovació d’aquella reforma constitucional que establia un límit de despesa), ara mateix, i cada dia que passa, l’estan perdent.
L’any passat, una vegada Zapatero va convocar els eleccions generals, hi havia molts (s’ha demostrat que il·lusos) que es pensaven que a partir de l’endemà mateix del 20-N la situació es giraria com un mitjó i es recuperaria la normalitat en pocs mesos. Els meus seguidors segurament que se’n recordaran que quan l’Institut d’Estudis d’Opinió de la Generalitat em va fer l’enquesta, a la pregunta de si l’any 2012 estaríem millor o pitjor, vaig respondre que “pitjor”. Aquesta situació ja me la veia venir...
Ara mateix només calen els rumors sobre intervencions i “corralitos” financers per a crear encara molta més incertesa.
En un dia (dimecres) es diu que a Grècia, es van retirar 1.000 milions d’euros dels bancs. D’Espanya no s’han donat xifres, però sembla ser que, els qui poden, se’ls emporten a paradisos fiscals. Ara caldria saber si amb el beneplàcit del govern de Rajoy o no. Em sembla que no deu de ser tan fàcil...

Una darrera reflexió. Ara els bancs demanen un certificat de l'Agència Tributària d'estar al corrent d'obligacions amb l'erari púbic per a concedir-te un préstec. Perquè no els hi demanem nosaltres un certificat de solvència?