dissabte, 9 de juny del 2012

EXACTAMENT AQUÍ!



Porto 26 anys treballant a l’Agència Tributària i no cal ni dir que, des d’ençà, la nostra feina ha canviat molt.
L’any 1986 (vaig entrar al mateix temps que Espanya entrava a la CEE i es va començar a aplicar l’IVA al nostre país) pràcticament no existien els ordinadors, tret els que s’usaven per a la gravació de les dades. Tota la resta de feina era manual. O sigui, la prehistòria!
El procés de la declaració de la renda era complex. Les declaracions havien d’estar muntades d’una determinada forma: la primera pàgina era les de els dades personals (núm. DNI, nom i cognoms, adreça fiscal, etc.), a la darrera la liquidació i al bell mig, els certificats de retencions (només quan es sol·licitava la devolució) Una vegada revistat que el muntatge fos l’apropiat, calia codificar-la amb els codis postal (recent creat) i fiscal de cada municipi, s’havia de subratllar les tres primeres lletres del cognom i sumar les retencions dels diferents certificats i, finalment, mirar que coincidissin amb la quantitat que posava el contribuent i es puntejava. De cada 100 declaracions es feia un lot i es numerava.   
Quan ja s’havia enllestit aquest procés, s’entrava al departament d’informàtica per a la gravació.
Gestories, assessories i entitats financeres havien de portar-ho muntat seguint els instruccions que facilitàvem des de la nostra Administració. Una vegada estava tot amb l’ordre correcte, es grapava. Però la grapa no podia estar a qualsevol lloc. Exactament havia d’estar a 1 centímetre de la bisectriu de l’angle superior esquerre.