dimarts, 12 de juny del 2012

LA PREGUNTA DEL DIA 12-06-2012


L'acudit publicat al Periódico és de Ferreres.





Per què li diuen préstec quan volen dir rescat?



El govern de Rajoy es resisteix en denominar “rescat” a l’acció que s’ha pres des d’Europa per a salvar el sistema financer espanyol. Sembla ser que és un mal dels governants d’aquest país. Zapatero tampoc acceptava la crisi quan ja era un clam popular.



Aquest dies, els pocs mitjans informatius que no són afins a la dreta espanyola, s’han encarregat de recordar les declaracions que havien fet els diversos membres del govern de Rajoy (amb aquest al capdavant) sobre un possible rescat. Tot coincidien en dir que “no hi hauria rescat”. El matisos emprats podien ser diferents, però, segons ells (de Guindos, Soraya Saez de Santamaria, Montoro, etc,) qualificaven el rescat com un “mal per al país”.



El vaixell tenia un via d’aigua tan important que era difícil tapar-la. Si els d’aquí ens en adonàvem de la magnitud de la tragèdia, a Europa encara ho tenien més clar. A principis de maig ens visitaren la dona i el fill d’un dels meus cosins de França i del poc que varem parlar del tema, ella ho tenia molt clar: la situació espanyola era crítica. Evidentment els nostres governants i els mitjans de comunicació d’aquí no ens deien tota la veritat. El verí en petites dosi mata més lentament, però l’efecte acaba sent el mateix.



Potser per això el govern no vol reconèixer que Espanya ha estat rescatada i prefereix parlar de préstec. Un préstec que s’haurà de retornar amb els interessos corresponents i, a sobre, amb condicions contractuals força severes. Des d’Europa i els Estats Units s’imposarà al govern les mesures que s’hauran de prendre, ja que el dèficit públic es dispararà a causa dels interessos que s’hauran de pagar. Al menys això és el que diuen els analistes econòmics.



Malament comencem. Si Espanya ha avalat el rescat a la banca, no hauria de ser aquesta qui hauria d’afrontar els interessos? Els avaladors només paguen quan el titular del préstec no pot pagar. O és que ja sé sap que la banca no podrà pagar els interessos? O és que s’ha pactat que els interessos els pagui l’estat? Massa dubtes.



Després d’anunciar-se el rescat, els responsables econòmics del govern ho van vendre com una èxit. Cóm quedem? Allò que fa uns dies era un desastre i que no havia de passar, de sobte passa i és un èxit. Trobo que una vegada més el nostre govern ens vol ensarronar. Una mentida darrera d’una altra i així des de que van prendre possessió i quan no troben cap resposta convincent, la culpa, de Zapatero. Què jo no nego que no en tingui, però la mala gestió del govern del PP és més que evident.



DE SALVADORS A SALVATS. RAJOY DIMISSIÓ!!