dilluns, 16 de juliol del 2012

DESCONFIANÇA MÉS IVA




El passat divendres el Periódico va fer un ampli reportatge sobre el que suposarà la pujada de l’IVA del 18 al 21 en la majoria dels casos (tipus normal) Del 8 al 10 en altres (tipus reduït) o fins i tot els 8 al 21 (cultura, serveis fúnebres, aparells òptics, etc.)
Aquests són els principals punts:

1.- Gran indignació entre els restauradors. La restauració és un dels sectors on s’aplicava el tipus reduït. No cal ni dir-ho que la crisi ha fer que molta gent faci les celebracions a casa en lloc d’acudir al restaurant com feien fins ara. A casa nostra en som un exemple. Apujar dos punt l’IVA només fa que perjudicar encara més un sector que, en alguns casos, està tocat de mort.

2.- 19.000 llocs menys al sector turístic. Com el cas anterior, no tota la culpa sé li ha de donar a la pujada de l’IVA. La crisi fa que siguin molts els qui aquest any les vacances sé les passaran a casa amb sortides puntuals al mar o la muntanya (segons els cassos) Eles establiments hotelers no s’ompliran ni de bon tros.

3.- La majoria de botigues assumiran la pujada. Això m’ho deia un company de treball que, amb la seva dona tenen botigues de sabates a Tortosa. No només fa temps que han reduït el seu marge comercial, sinó que ara, s’hauran de “tragar” els tres punts més.

4.- Les vendes cauran a nivells dels anys 80. Lògic. Si la majoria dels ciutadans (tret dels de la casta més alta) hem perdut poder adquisitiu, la conseqüència d’això fa que ens ho miréssim a l’hora de comprar. Ho bé comprarem menys, o menys qualitat, o repararem quan es pugui fer-ho, etc. Sobre tot els sector de l’automòbil estarà “molt content” amb la mesura.

5.- La implantació total trigarà unes setmanes. En aquest punt el Periódico es refereix al transport. Un sector que aquest any ja va patir un increment de tarifes i que ara encara s’encarirà més. Afectarà d’una manera directa els turistes estrangers.

6.- Promotors (immobiliaris) temen la pujada al tipus mitja. L’IVA dels immobles nous va arribar a baixar fins el 4 %, si ara s’incrementa fins el 10, és evident que amb el gran estoc que hi ha de pisos buits, també aquí els promotors hauran d’assumir la diferència de l’IVA sinó volen veure dificultades encara més les vendes.