dimecres, 25 de juliol del 2012

SENSE ÀNIM DE SER DEMAGOG




Els qui em coneixeu sabeu que estic en contra del tabac. Primerament perquè mai he fumat (com tampoc ho van fer mon iaio i mon pare) i en segon lloc perquè pateixo una deficiència respiratòria crònica.
Sempre he acusat a la majoria de fumadors (evidentment no tots) de poc solidaris, bruts i il·legals.
Són poc solidaris perquè, normalment no els ha importat mai la presència de no fumadors (què us molesta que fumi? –solen preguntar; i abans que els hi puguis respondre, ja han encès la cigarreta) A sobre es els molesta quan els hi respons que no. Com si no tinguéssim el dret de queixar-nos! Poc els importa que hi pugui haver gent que, com jo, puguin patir malalties respiratòries.
Són bruts perquè aboquen per terra les puntes de cigarreta. Tiren? No, no, i també aboquen: les tiren quan estan a la terrassa d’un bar o van pel carrer i les aboquen quan buiden el cendrer del cotxe. O és que no heu vist mai un bon grapat de cigarretes juntes? També tiren els paquets buits i, de vegades,  altres coses...  
I són il·legals perquè així que poden incompleixen la normativa vigent sobre la matèria: fumen al lloc de treball (per cert un dia vaig veure un mosso fumant mentre estava de servei), als bars (amb la complicitat del propietari), als ascensors i a d’altres llocs. Fa uns anys vaig deixar d’acudir al sopar anual que feia el meu sindicat, la UGT, perquè els fumadors acabaven fumant tots i al final l’ambient era irrespirable, al menys per a mi.
Però a part de tot això que us he explicat, també provoquen incendis, com per exemple el que crema l’Alt Empordà. Al lloc on es va iniciar s’han trobat més de 100 burilles. Qualsevol d’aquestes va poder ser la causant!
Ja sé que no fa falta ser fumador per a cremar un bosc i que la resta dels mortals tampoc estem “lliures de pecat”, però els fumadors (i les fumadores), a part de tot el que podem fer els que no fumem, per la seva condició de viciosos (o no és un vici el fumar?) encara poden arribar a ser més incívics que la resta.
I perdoneu aquells que no us veieu reflectits al retrat que acabo de fer dels fumadors. D’excepcions sempre n’hi ha, però estareu d’acord amb mi, que, en aquest cas, més aviat poques.  
Vull acabar amb una pregunta: Per què –normalment- són menys tolerants els exfumadors que els qui no em fumat mai?