divendres, 31 d’agost del 2012

CULTURA: Mobilització pel 21%


Senyor president:
Si el Consell de Ministres que se celebra aquest divendres no hi posa remei, l'1 de setembre entrarà en vigor la pujada d'IVA per a l'activitat cultural, que passarà del tipus reduït del 8% al tipus general del 21%. La decisió del seu Govern dificulta encara més l'accés dels ciutadans a la cultura, posa en seriós perill la indústria cultural i situa Espanya a molta distància de l'IVA reduït que apliquen tots els països de l'eurozona per als espectacles culturals. A més, i el que és més greu, la mesura no ajuda a aconseguir els objectius econòmics del Govern, ja que es reduirà la recaptació neta per aquesta activitat.

Durant l'últim mes hem tingut l'oportunitat d'intercanviar opinions amb diferents membres del seu Govern i, basant-nos en informes econòmics independents, hem pogut provar davant d'ells com la mesura és, si més no, injusta i ineficaç. I és que els informes presenten un escenari de futur esgarrifós en cas que el seu Govern no corregeixi la mesura aprovada: pèrdua de 43 milions d'espectadors, reducció de 530 milions d'euros en els ingressos de taquilles, pèrdua de 4.500 llocs de treball directes i tancament del 20% de les empreses de la indústria cultural (música, cine i arts escèniques). La mesura és un menyspreu a la cultura i al seu valor en el desenvolupament personal i en l'assoliment de la cohesió social, i allunyarà Espanya dels països més desenvolupats. L'impacte tan negatiu de la desorbitada pujada fa que la nostra petició que la cultura compti amb un IVA reduït sigui irrenunciable. Entenem que un Govern com cal ha de rectificar al més aviat possible una decisió lesiva per als ciutadans, encara més quan existeixen precedents europeus. Holanda i Portugal van rectificar recentment la pujada de l'IVA cultural atesos els nefastos resultats que va produir aquest increment.

Per tot el que hem dit anteriorment li preguem que promogui una revisió de la decisió adoptada en aquest pròxim Consell de Ministres, que suspengui la seva entrada en vigor, l'1 de setembre vinent, i que estableixi una moratòria suficient durantlaqual es mantindria l'IVA reduït, perquè el Govern pugui reflexionar i tornar a estudiar detalladament l'impacte que aquesta mesura suposaria en els diferents sectors culturals. Per aquest motiu, ens posem una vegada més a disposició del seu Govern.