dimarts, 4 de setembre del 2012

UN VIATGE SENSE RETORN

El centre d'Amposta de la mateixa cadena del de Vilafranca del Penedès. 


Ahir es van declarat “territori català lliure) els municipis de Sant Pere de Torelló i Calldetenes, tots dos de la comarca d’Osona. A la moció presentada pels plenaris corresponents, s’insta al president de la Generalitat Arturo Mas a que proclami la independència de Catalunya.
Intueixo que, a partir d’ara, serà un degoteig de municipis que s’adheriran a la moció, la qual cosa s’acabarà convertint en un viatge sense retorn.
Ja sabeu que sempre he estat escèptic a aquests tipus de mesures. Finalment serviran per alguna cosa?
Un cas pràctic. A les mocions, ambdós municipis, renunciaven explícitament a qualsevol tipus del llei estatal que els pogués afectar. Quan l’Estat els hagi de fer transferències econòmiques, també hi renunciaran?
ERC usa aquesta mena d’accions amb finalitats partidistes, no ho dubteu. Primer van ser els referèndums per a demanar la independència que es van fer per bona part del nostre territori. Resultat fins ara: zero.
Després es va creat l’Associació de Municipis per la Independència que es van aglutinar sota el paraigua de l’Assemblea Nacional Catalana que va realitzar actes per diverses poblacions amb la finalitat de recollir cada dia més adeptes i proclamar algun dia la Independència de Catalunya. De moment, l’acte culminant serà la manifestació de l’11 de setembre.
Què en sortirà de tot plegat? Ja ho avança: RES. Per a que Catalunya sigui independent la primera cosa que necessita és tenir autonomia fiscal. Què va primer la independència o l’autonomia fiscal? Què va primer l’ou o la gallina?
Qualsevol declaració d’independència passa, irremediablement pel reconeixement internacional. I bona part d’aquest reconeixement passar per que Espanya accepti el nou estatus per a Catalunya. I no tots els castellans hi estan d'acord. N'hi ha que fins i tot ens ha amenaçat amb una acció armada. És per això que davant d'involucionistes així calen dues coses: Estar més units que mai (aquí no sobre ningú) i prendre accions contundents però coherents a la vegada. 
A mi em sembla perfecte que “Catalunya sigui un nou estat d’Europa” i el dia 11 penso assistir a la manifestació de Barcelona. Però no m’agrada fer volar coloms que és el que està fent ERC i en bona part CDC. Cal ser una mica més realistes.
Tampoc tenen retorn les accions que va iniciar l’alcalde de Marinaleda Juan Manuel Sánchez Gordillo.  Per primer cop a una població catalana (Vilafranca del Penedès) s’ha fet una acció similar. L’agrupació local  de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca va entrar a un supermercat de la localitat i es va emportar productes de primera necessitat per valor d’uns 200 euros que, posteriorment, va repartir entre algunes famílies realment necessitades.
Si comparem les dues accions ens en adonarem de l’enorme diferència que hi ha. Mentre uns demanen la Lluna, l màxima preocupació dels altres és poder donar de menjar als seus fills.