dijous, 11 d’octubre del 2012

QUI TÉ LA RAÓ?



Té raó Homs quan diu que la Generalitat es va retardar uns dies a l’hora de pagar les quotes de la seguretat social dels seus treballadors i els hi van aplicar un recàrrec del 20%?
O té raó Montoro quan diu que no hi va haver cap retard i que tot són ganes de marejar la perdiu per part del govern català?
Que la Generalitat té problemes de tresoreria que l’impedeix fer front a una part dels seus pagaments, és de domini públic. Tothom sap que els establiments concertats (escoles, geriàtrics, etc.) pateixen retards de pagament en alguns mesos. Aquest és el motiu pel qual Catalunya ha hagut d’acollir-se al fons de rescat autonòmic.
A partir d’aquesta introducció cal fer algunes matisacions on, ni els uns ni els altres surten massa ben parats.
El govern central (el d’ara i el de Zapatero) no han estat un prodigi de puntualitat i compliment dels seus compromisos donats per una llei orgànica com és l’Estatut d’autonomia de Catalunya. A principis d’aquest any el govern català es queixava que el govern central li devia 759 milions d’euros que s’havien de destinar per a inversions. Els pressupostos per al 2013 contemplen una partida molt inferior. Per tant, i dit vulgarment, el govern central es passa pel folre els acords signats amb Catalunya.  
Sobre el govern català, disposo d’informacions no contrastades (digueu-li si voleu rumors) que afirmen que, de forma sistemàtica, no paga les quotes de la Seguretat Social ni tampoc les retencions de l’IRPF que descompta als seus treballadors.
Encara que tingui categoria de rumor, el cert és que no m’estranya gens, ja que, si no té líquid per a fer front als seus pagaments més immediats, és del tot lògic que no passi comptes amb l’Estat i que els diners que hauria d’ingressar a l’erari públic, els dediqui a d’altres coses.
Per a finalitzar vull explicar-vos una anècdota que va passar a Amposta ja uns 25 anys.
Alguns recordareu que el jutjat d’Amposta s’ubicava als baixos de la casa consistorial a la plaça d’Espanya. Quan es va ampliar al crea un jutjat nou, es va traslladar al començament de l’avinguda de Catalunya, concretament al costat d’on hi havia la bolera i on ara hi ha un supermercat (Fraga) en règim de lloguer. Després de diversos mesos (i algunes liquidacions d’IVA), Hisenda va requerir a la propietària l’abonament de les quotes d’IVA no ingressades, a la qual cosa la propietària es va justificar dient que encara no havia cobrat del Ministeri de Justícia.
Sabeu que per la llei de l’IVA les quotes facturades s’han de liquidar igualment encara que no s’hagin cobrat. Finalment sembla que hi va haver un acord entre les tres parts i Hisenda va anul·lar els recàrrecs corresponents.