diumenge, 11 de novembre del 2012

HOMENATGE A CHARLIE A LA FATARELLA



Al lloc conegut com els Raïmats, al terme de la Fatarella, es va fer ahir per la tarda un senzill però emotiu homenatge a Charlie, el soldat mort en combat durant els darrers dies de la batalla de l’Ebre, quan l’exèrcit republicà es disposava a creuar el riu per Flix.
La zona dels Raïmats es troba dintre de la línia fortificada de la Fatarella on, els republicans, hi van construir una sèrie de búnquers, precisament, per a salvaguardar una hipotètica retirada del seu exercit més enllà de l’Ebre. De no haver estat així, el nombre de baixes que hauria pogut patir l’exèrcit popular, hauria pogut arribar a 25.000.
Els soldats que es van quedar defensant aquelles posicions coneixien perfectament els riscos que comportava i que, segurament, acabarien donant la seva vida per la causa.
Charlie, tal i com varen batejar els arqueòlegs que van fer les excavacions el cos del soldat que van trobar allí soterrat i que conservava la majoria de les seves pertinences, hauria tingut a la vora de quaranta anys i era d’estatura alta i de complexió forta. Sense haver pogut determinar la seva filiació i procedència, s’especula que hauria pogut ser un soldat estranger de les extintes Brigades Internacionals (feia uns mesos que s’havien dissolt formalment) o bé algun suboficial que comandava el grup.
A l’esquelet li mancava una ma dreta i tenia una cama partida i molta metralla incrustada a la columna vertebral. Aquest detalls fan pensar que una granada li hauria pogut explotar a la ma, la qual cosa sé l’hauria arrancat. Una de les hipòtesis és que la granada havia estat tirada per algun soldat enemic i, abans d’explotar, l’hauria recollit per a tornar-la a tirar cap els soldats de l’exèrcit feixista. Però no va ser a temps... Al costat de la ma esquerra es va trobar un altra granada que, segurament, també devia de voler tirar. 

Posteriorment, al local conegut com la Siscoteca del poble de la Fatarella, els arqueòlegs encarregats de les excavacions Francesc Xavier Hernàndez i Maria del Carmen Rojo, van exposar els resultats dels seus treballs i van explicar el que us he dit anteriorment i altres detalls molt interessants sobre els darrers dies de la batalla de l’Ebre.
Està previst que el proper any es torni a excavar en aquell indret a la recerca de noves troballes que, sense cap mena de dubte, ajudaran a descobrir-ne més detalls sobre els soldats i la pròpia batalla.   

Més informació: 

Etc.