dissabte, 10 de novembre del 2012

LA TAXA TURÍSTICA

Parador de Vielha.


Ja està aquí, ja ha arribat, mira-la, mira-la, és la taxa turística.
A partir de principis de mes, per a tothom que s’allotgi a Catalunya, ja sigui hotel, hostal, pensió, càmping, casa rural, etc., haurà d’abonar la corresponent taxa turística que variarà segons sigui la categoria de l’establiment.
Com tot té gent favorable, però també hi ha detractors. Normalment, els estrangers, que visiten Catalunya com a país d’excel·lència, s’hi mostren d’acord. No sol ser el primer país on l’han de pagar i, per la qualitat de les seves instal·lacions, el cost final, tampoc resulta tant excessiu.
Però no ens enganyem. Si la taxa turística s’aplica ara i no 3 anys enrere, és perquè el nostre govern no té un duro. És com l’euro per recepta als medicaments o els cèntims que graven els carburants (en època del govern tripartit, un cèntim sanitari)
Des del sector es demana que el que es recapti es destini a la promoció de Catalunya. Només faltaria que no fos així.
Pujol (el pare Barrufet) va pronosticar un dia que Catalunya es convertiria en la residència dels jubilats europeus. I és que cada cosa és la que és i cal ser realistes amb allò que tenim. El nostre petit país és un país eminentment turístic que, a sobre, té la sort de gaudir d’una climatologia molt benigna, la qual cosa suposa un plus molt important a l’hora de ser triat com a destinació de molts dels turistes que ens visiten.
De totes formes, no s’ha de descuidar la promoció institucional. S’ha d’acudir a les fires internacionals per a vendre el gènere. Catalunya no és només platja i festa, és, sobre tot, patrimoni, cultura, tradició i gastronomia.
Fa anys, quan Francesc Antich era president de les Illes Balears, allí es va instaurar una taxa similar. Crec recordar que va ser per l’any 2002, recent introduït l’euro. Llavors, allí, tothom pagava 1 euro per pernoctació, independentment de la classe i categoria de l’establiment. Però allí, ha diferència d’aquí, era una taxa verda (ecològica) i la seva recaptació es destinava a millorar un degradat medi Ambient.
Quan vaig ser a Palma de Mallorca para manifestar-me en contra del PHN d’Aznar, l’euro el vaig pagar amb molt de gust.
Sempre hauria de ser igual.