diumenge, 4 de novembre del 2012

ON ESTÀ AMPOSTA?

El centre comercial Futuro Ciudad Amposta està mig buit. 
Fa temps que al llegir el setmanari la Veu de l’Ebre vinc observant que Tortosa (mal que pesi a alguns, la població més important del territori) té unes pàgines específiques per a informar de tot allò que ha passat i també de la Ràpita. Les notícies d’altres poblacions s’inclouen dintre de la denominació genèrica de cada comarca. Així, per exemple, Amposta està inclosa a la comarca del Montsià. Aquest fet em crida especialment l’atenció ja que Amposta és, demogràficament parlant,  la segona ciutat en importància de les Terres de l’Ebre i capital de la comarca del Montsià. Per tant, per què la Ràpita té pàgines exclusives i Amposta no? La resposta és molt senzilla: Perquè a l’hora de pagar els respectius ajuntaments al setmanari, la ciutat marinera contribueix més que no la capital de la seva comarca. No ens enganyem, el món de la premsa funciona així.
A part d’això, Amposta ha deixat de ser una ciutat de referència dels nostre territori. Els diferents ajuntaments governats per CiU sempre s’han preocupat per crear més façana que contingut, es a dir, molta propaganda però a l’hora de la veritat, la realitat és ben diferent. Els anys de la bombolla immobiliària a Amposta es va construir de forma desmesurada i sense cap tipus de previsió de futur. Resultat: una bona part de les principals empreses constructores locals han tancat o estan en procés de fer-ho. Tampoc Amposta ha estat capdavantera en quan a indústria. La gran fàbrica ampostina o hi ha treballat generacions de famílies locals (DAPSA, ara Saika Pack) fa anys que es va traslladar a l’altre costat de l’Ebre, al terme de Tortosa primer i ara de l’Aldea després de la segregació.
Els polígons industrials no han atret indústria de fora (es suposa que es van crear per aquest propòsit) i s’han acabat instal•lat petites indústries locals i fins i tot tallers mecànics de tota mena. Dels dos existents, el de Tosses i el de l’Oriola, és aquest darrer el que més dessolat es veu. La major part del sòl industrial del que disposa està buit; es a dir, sense naus industrials i allí on n’hi ha, algunes d’elles, pertanyen a empreses que han tingut que tancar portes per culpa de la crisi (Antaix, Comercial Villalba...)
El polígon de Tosses és el primer que es va fer a Amposta. Està situat al costat de la carretera de Santa Bàrbara. Com es veia que no s’acabava d’omplir, els seus promotors van optar en construir unes sales de cinema primer i, al cap d’uns anys una zona recreativa que mai no ha acabat de funcionar i molts dels seus locals també han hagut de tancar. Darrerament s’hi ha fet un restaurant. L’últim invent dels prohoms ampostins va ser promoure unes galeries comercials a tocar del nucli urbà. Tan emprenedors volien ser que ho fan fer en plena crisi financera. La construcció del complex no va exempt de polèmica amb diversos ajornaments de impost sobre construccions amb total connivència de l’equip de govern que, per primera vegada, ho va permetre.
Inaugurat a corre-cuita el mes de desembre de 2010 (pocs dies abans de Nadal), van estar durant uns mesos sense la corresponent llicència municipal per obertura d’establiments comercials, ja que no disposaven de subministrament elèctric i van haver de fes ús de grups electrògens. Carrefour, la gran estrella de la zona i que devia de ser un gran reclam (com d’altres grans marques que mai han arribat), va obrir al cap d’uns mesos al segon intent, ja que una forta ventada va arrancar part de la marquesina que cobria el passadís que separa el centre de les galeries, impedint la inauguració. Als pocs mesos d’obrir-se ja van tancar els primers establiments i des d’ençà ha estat un degoteig de tancaments.
Ara mateix, m’atreviria a dir que hi ha més locals tancats que oberts. Passant per l’avinguda Aragonesa té un aspecte fantasmagòric amb quasi totes les botigues tancades. Però és que al nucli urbà de la citat està passant el mateix. Aprofitant els anys de bonança econòmica algunes cases emblemàtiques de Tortosa van aterrar a Amposta en busca de negoci (Forés –roba per a home-, Calçats la Villa de Sitges, Gascó –joguets i regals-) Avui quasi tots s’han deslocalitzat. I no només són les marques quan han vingut de fora, també molts establiments genuïnament ampostins han acabat per tancar; alguns d’ells clàssics com Comercial Accensi o la Ferretera de l’Ebre. On està Amposta? De ben segur que als mapes no serà difícil trobar-la, però econòmica i socialment no ho sé. Però segur que no està allà on li pertocaria ser.