dilluns, 18 de febrer del 2013

TV3 ENTREVISTA JUNQUERAS

Ahir diumenge TV3 va entrevistar al cap de l’oposició i a la vegada soci del govern d’Artur Mas Oriol Junqueras.
Durant la llarga entrevista, Junqueras va dir que el govern de CiU no té garantit el seu vot favorable als pressupostos generals per aquest 2013. Deia el líder d’ERC que el govern els hi hauria de consultar els grans temes com, per exemple, la retallada de sous als funcionaris.
Com espectador no vaig acabar d’entendre si les paraules de Junqueras eren un avís per a navegants o més aviat una amenaça en tota regla.
És cer que, de moment, no s’aprecia l’acció d’ERC o dit d’una altra manera, CiU està fent el que li dóna la gana sense, aparentment, veure condicionada la seva política pels republicans.
Junqueras i els seus deuen de portar un emprenyo monumental en veure que van donar suport a CiU esperant, evidentment, alguna cosa més que caminar junts cap al referèndum d’autodeterminació.
Potser Junqueras se’n adona que els de CiU li estant intentant prendre el pèl. Ara només cal veure si el crèdit que els hi estan donant s’esgotarà abans de la votació del ple dels pressupostos.
Què passaria si ERC no aprovés els pressupostos? Evidentment que cauria el govern, ja que un govern sense suport parlamentari no té raó d’existir. També podria ser un pròrroga pressupostària, però intueixo que això no passarà.
I si ERC pacta els pressupostos amb el govern i accepta les retallades (també la dels sous als treballadors públics de la Generalitat), significaria una pèrdua de crèdit molt significativa amb repercussions polítiques difícils de preveure.
De totes maneres penso que Oriol Junqueras va tardar massa en sortir a dir que ells no estan d’acord amb una nova retallada de sou. Els sindicats de la funció pública catalana ja feia dies que valoraven molt negativament una nova supressió de una paga extraordinària i l’acomiadament de diversos milers de treballadors amb sou de la Generalitat o empreses participades com és el cas de GISA (Gestor d’Infraestructures SA)
Esperarem a veure que donarà de si.