diumenge, 10 de març del 2013

NOUS TEMPS, VELLES DISPUTES



 
Sembla ser que, com la moda, hi ha situacions polítiques que es van repetint amb el transcurs del temps. Només fa unes setmanes, La Veu de l’Ebre, el setmanari de referència del territori, titulava a la portada que “la vella guàrdia del PSC vol que Núria Ventura deixe l’escó”. Llegint la notícia a l’interior te’n adonaves que parlava dels antics dirigents territorials que, curiosament, són de Tortosa...
En aquests moments, Núria, exalcaldesa d’Ulldecona, és diputada al Parlament, Primera Secretaria dels socialistes ebrencs i membre de l’executiva nacional del PSC.
Per al càrrec orgànic de Primera Secretaria de la federació, va ser escollida l’any passat en el decurs del congrés territorial en dur enfrontament amb l’altre candidat, Joaquim Paladella, alcalde de Batea, exdiputat al Parlament i un des fundadors de la Unió per la Terra Alta (UPTA)
Paladella comptava amb el suport de l’antiga direcció territorial encapçalada pel senador Joan Sabaté i el que, precisament, deixava el càrrec de Primer Secretari, Antoni Sabaté. Núria Ventura partia com a favorita i els resultats de les votacions dels delegats van confirmar els pronòstics. Després, i com no podia ser d’una altra manera, l’altre candidat es va posar al servei de la nova Primera Secretaria.
Que ha passat ara per a que, l’anomenada vella guàrdia en demani la dimissió? Senzillament perquè Núria Ventura es va atrevir, juntament amb els diputats de la línia més catalanista del PSC, a votar de forma diferent a la resta del grup un manifest llargament negociat i que marcava el camí que s’havia de seguir per a fer el referèndum sobre el dret a decidir dels catalans.
Per a calmar les aigües, a finals de gener hi va haver una jornada de debat a Flix on la Primera Secretaria en va sortir reforçada. Només unes setmanes més tard, es va fer un Consell de Federació al Pinell de Brai presidit pel Primer Secretari Nacional Pere Navarro on, novament, els socialistes de l’Ebre van donar un suport majoritari a Núria. Una de les poques excepcions va ser l’agrupació de Tortosa, la més gran de la federació.  
Amb tots aquests antecedents, cal preguntar-se:
1.- Per què l’agrupació de Tortosa li demana ara la dimissió com a diputada a Núria Ventura?
2.- Per què l’alcalde de Batea va de la ma de l’agrupació de Tortosa?
1.- Les disputes al sí de la federació entre Tortosa i Ulldecona (la segona agrupació en nombre de militants) venen de lluny. Fins i tot d’abans d’afiliar-me al partit allà per la primavera de l’any 1983. En aquell temps el Primer Secretari era Jaume Antich, alcalde d’Ulldecona i diputat al Congrés. Anys abans, la federació de l’Ebre havia promogut un expedient disciplinari a Josep Bayerri, el líder dels socialistes tortosins. Bayerri, que ara milita a l’agrupació de l’Ampolla, va acabà expulsat del partit. L’expulsió de Bayerri va propiciar l’ascens de Lluísmi González i Juanito Chavarria, homes propers a Antich.  
Però González i Chavarria no van tenir mai el carisma suficient per a conquerir l’alcaldia Tortosina, sempre en mans de CiU. A les eleccions de 1999 a molts de pobles d’arreu de Catalunya, s’acorda un pacte de progrés entre el PSC i ICV, gràcies al qual, Joan Sabaté, en aquells temps líder de la formació ecosocialista, accedeix a l’alcaldia de la capital del Baix Ebre. Posteriorment s’afiliaria al PSC i l’any 2003 renovaria el càrrec de màxim edil municipal. Finalment, el 2007 i una vegada ja havien passat els efectes del moviment antitransvasament, Joan Sabaté, seria derrotat per l’actual alcalde Ferran Bel (CiU)
2.- Joan Sabaté sempre ha presumit de que, gràcies a la seva intervenció, Joaquim Paladella va acabar al PSC. Aquest fitxatge li va reportar al PSC molts de vots a la comarca de la Terra Alta. Ara, l’alcalde de Batea pensa que té el deute moral amb l’exalalde de Tortosa.
Darrere de les guerres fratricides sempre hi ha interessos particulars y les desavinences internes mai han portat les naus a bon port.
Farien bé els socialistes ebrencs de reconduir la situació i mirar de llimar les divergències internes. De no se així, la situació només beneficia als seus rivals polítics.