dijous, 13 de juny del 2013

ANIRÀ MESSI A LA GARJOLA?

El fiscal del Jutjat de Gavà li imputa a Messi un delicte fiscal per presumpte frau d’uns 4 milions d’euros. A partir de 120.000 euros (20 milions de les antigues pessetes) defraudats, al defraudador li pot comportar pena de presó. Per tant, no és difícil imaginar que a l’astre argentí del futbol pot anar a parar a la garjola.
Ahir, Messi, al seu compte de Facebook, deia que desconeixia el tema... Les paraules em sonen a excusa. Mireu.
El fiscal actua perquè ordre d’algú i aquest algú és l’autoritat competent en la matèria, es a dir, l’Agència Tributària. Abans d’arribar a aquest punt l’Agència Tributària va haver d’iniciar un procediment d’inspecció, es a dir, citació, compareixences amb aportació de documents (llibres de comptabilitat, factures...), elaboració d’actes, etc. Cal suposar que si s’ha seguir el camí correcte (es de suposar que sí, perquè sinó el procediment seria nul) la citació la va haver de signar Messi o algú del seu entorn al domicili fiscal del futbolista. Que a la inspecció va acudir un representant degudament acreditat... I així successivament. Per tant, si Messi ignora tot això, només sé m’acut una cosa: l’han volgut mantenir al marge de l’enrenou.
En èpoques com l’actual, els qui més guanyen haurien de ser els primer de donar exemple. Certament els diners són molt llaminers i l’empresa Messi dóna de menjar a mont gent: família, representant, assessors legals, etc. Però això no és motiu per a defraudar al fisc. Fa temps que dic que els futbolistes (com molts esportistes d'elit) viuen una altra realitat i pensen que tota la gent va sobrada perquè els estadis i els pavellons s'omplen sempre. 
Però si finalment es demostra que Messi ha defraudat i és culpable, ha de pagar pel que ha fet, més enllà del seu nom. Penseu que, de ben segur, no és, ni molt menys, l’únic futbolista que juga la lliga espanyola que fa tripijocs per a eludir les seves responsabilitats fiscals. Avui mateix un diari esportiu de Madrid ja apuntava que hi ha d’altres jugadors del Barça i del Madrid que també estarien al punt de mira de l’Agència Tributària. Això sí, no donava noms.
Avui he trobat opinions per a tots els gustos. Alguns (la majoria pensen com jo), mentre que d'altres creuen que si Messi jugués amb el Madrid o la Roja, mai l'haurien inspeccionat.