divendres, 7 de juny del 2013

FINALMENT, UNA MICA DE SENY

Des del Fons Monetari Internacional (FMI) s’ha recomanat a Espanya que ha de prioritzar les polítiques que creïn ocupació, fins i tot per davant  de els que s’apliquen per a la contenció de la despesa pública.
Si darrerament ja s’han escoltat veus que parlen de la necessitat que hi hagi creixement, aquesta situació no serà possible si no hi ha una radical reducció de l’atur. Una taxa d’atur superior al 25% és insostenible. Fins in tot menys si no fos que hi ha un gran percentatge de la població desocupada que troba en l’economia submergida una sortida a la seva precària situació econòmica.
En el seu informe, el  FMI parla del perill real de pobresa i exclusió social que representa l’actual situació econòmica. En el present i en el futur, ja que si fa uns anys es defensava la immigració com a garant dels sistema de pensions, en l’actualitat sembla que tot se’n va per terra.
Haurien de cessar les amenaces i els mals auguris que diàriament surten als mitjans de comunicació. Si fa uns mesos semblava que el nostre enemic era la prima de risc, ara, amb una situació bastant millor (s’ha reduït més de la meitat) l’amenaça sembla que són els sous (el Banc d’Espanya vol que alguns jornals siguin de 500 euros al més, inferiors amb més de 100 euros del que estableix el salari mínim interprofessional) i les pensions (amb la clàusula de revalorització automàtica)
Un dels principals motius pel que el país no creix, és la manca de finançament per a tirar endavant les iniciatives empresarials. Deia Pepa Buenos a la SER dilluns passat que l’ICO (l’Institut de Crèdit Oficial) té a disposició dels empresaris la mateixa quantitat que els anys anteriors i, en canvi, aquest finançament no arriba a qui hauria d’arribar. A què és degut? A què l’ICO no disposa de sucursals bancàries i que els préstecs s’han de tramitat per mig d’altres entitats i, aquestes, abans de concedir-li, comproven amb molta minuciositat (potser massa), l’estat econòmic del client.
Entenc que els bancs estan escarments pels milers d’impagats que tenen, però també els clients farien bé de no refiar-se de segons quines entitats. Encara que estic en contra de l’intervencionalisme estatal, en èpoques com les que estem vivint que, a la pràctica estem en un estat d’emergència nacional, trobo a faltar que el govern, en determinades ocasions, faci el que s’espera d’ell i que no es una altra cosa que governar.
El PP ha estat massa permissiu amb les entitats financeres i sovint els ha deixat fer i desfer segons la seva conveniència. Això s’hauria d’acabar. Els bancs estan pel que estan i que no es  més que ajudar a que l’economia d’aquest país millori. Però a la pràctica l’únic objectiu dels banquers (banquer=dirigent d’un banc) és aconseguir beneficis. Potser no se’n adonen però estan tirant-se pedres a la seva pròpia teulada i així no anirem en lloc.