dimecres, 3 de juliol del 2013

L’ESTACA I LA GRAN ESTAFA



L’avi Siset em parlava de bon matí al portal… 
 
Mentre m’estava acabant d’ endreçar, escoltava a mon fill cantant l’Estaca de Lluís Llach. Em va sorprendre. Als anys 60 i 70 era un himne a la llibertat i no em pensava que 40 anys després encara pogués estar d’actualitat. 
 
...Mentre el sol esperàvem i els carros veiem passar... 
 
Quan el cantautor de Verges va composar el tema, a Espanya hi havia una dictadura decadent.
 
...Siset que no veus l’estaca on estem tots lligats? Sinó podem desfer-nos-en mai no podrem caminar!... 
 
Va arribar la democràcia i amb ella les llibertats: de vot, d’associació, de vaga, de manifestació... Les eleccions s’anaven alternant: generals, municipals, autonòmiques i més tard europees.
Fins i tot hi va haver una alternança en els partits polítics. A la UCD, els hereus moderats del règim anterior la va succeir el PSOE, mentre a Catalunya un parell d’anys abans, va ser CiU qui va guanyar les primeres eleccions autonòmiques.
Nacionalistes, socialistes... Semblava que s’havia vençut el centralisme, el capitalisme... Varem entrar a Europa, per a molts un somni fet realitat. Al cap d’uns anys ja ni falta feia el passaport per a desplaçar-nos a França, a Itàlia a Alemanya...
Però quan tot semblava que anava vent en popa, la decadència del felipisme, va donar el poder als hereus durs del franquisme. La segona legislatura d’Aznar va ser, fins aquell moment, l’etapa més negra d’ençà del restabliment de la democràcia a Espanya. Les Terres de l’Ebre van patir com ningú l’aznarisme. El Pla Hidrològic Nacional va penjar com si es tractés d’una espasa de Dàmocles sobre el riu Ebre i el futur dels seus habitants.
El retorn de Zapatero va suposar una mica d’aire fresc després d’aquells anys tan casposos. Semblava que el retorn del PP era pràcticament impossible. Però algú es va inventar una crisi que va significar per a tota la pobra gent una gran estafa.  
La gran estafa va fer que molts ciutadans creguessin que la dreta podia ser el gran refugi dels seus vots i en aquest sentit van votar. Però es van equivocar de mig a mig, en un d’aquells errors difícilment esmenables. La gran estafa en ha portat a una situació on el capitalisme s’ha engreixat, la classe mitjana pràcticament ha desaparegut, les distàncies entre rics i pobres s’han eixamplat, el gran culpables de la crisi són els que millor parats han sortit... I podríem continuar.
Aquesta gran estafa ens portarà, en molts de casos a situacions com les que teníem abans de l’arribada a la desitjada democràcia, dels temps en que el joves cantàvem l’Estaca i la Gallineta i Al vent...
Com la moda, sembla que els anys foscos han tornat. Al costat dels temps que ens toca viure, la segona legislatura de l’aznarisme, no deixa de ser una anècdota dolenta. Segurament per això els joves tornen a cantar els vells himnes, perquè veuen com es degrada l’estat del benestar on s’havien criat. 
 
... Ben cert sé que està podrida, però és que, Siset pesa tant, que a cops la força m’oblida...