dimecres, 17 de juliol del 2013

MOCIÓ DE CENSURA CONTRA RAJOY O DRET A DECIDIR DEL POBLE CATALÀ?




Difícil dilema. És com quan a una manifestació entre Móra d’Ebre i Móra la Nova em van preguntar Sofia Morales (en aquell temps periodista del diari el Punt i ara cantant del grup Terrer Roig):  Transvasament de l’Ebre, molinets o ENRON?  Evidentment cap- vaig respondre- però si he d’escollir una opció, em decanto pel no al transvasament. A la vida és qüestió de prioritats. De no ser així ens passaria com al burro que tenia gana i set i a qui el seu amo li va posar un cabàs ple de garrofes i avena a un costat i a l’altre un poal ple d’aigua i, el burro, com que no va saber prioritzar, va acabar morint-se.
Com a preàmbul de la meva opinió, he de dir que sóc escèptic de totes dues coses: ni progressarà una moció de censura en contra Rajoy (el PP té un còmoda majoria absoluta i per tant, la fa inviable), ni Espanya ens deixarà fer una consulta pel dret a decidir (ni que el PP segueixi al govern ni en un hipotètic govern socialista)
Però jo no faré com el burro i, per tant, em mullaré. Ara per ara prefereixo que se’n vagi Rajoy i tots els seus; després ja es veurà.
En canvi, Xavier Trias, com a vicepresident de Convergència, supedita un hipotètic suport a una hipotètica moció de censura (de moment tots són hipòtesis) a que es contempli el dret a decidir de Catalunya.
Si fos una mica malpensat (que no ho sóc) diria que CiU torna a fer el seu joc preferit: el de jugar a la puta i la ramoneta. Condicionar d’inici el seu suport a la moció de censura al compromís de que es faci el referèndum és no voler mullar-se. Mai sé sap si en el futur poden tornar a necessitar el PP!
Des del meu punt de vista (la resta són del tot respectables) ara per ara és urgent, pel bé del país, fer fora el govern presidit per Mariano Rajoy. Dia que passa, la situació es fa més insostenible i el deteriorament tant del govern (que cada cop està més deslegitimat) com la pèssima imatge que donem a l’exterior, van en augment.  
És del tot intolerable que un govern corrupte pugui seguir portant el timó de la nau. S’ha de donar passa de forma urgent a una regeneració democràtica i això no passa per la continuïtat dels populars al front del govern d’Espanya.
Si en un futur immediat es convoquen unes eleccions legislatives (després haver fet fora el govern popular (de fet m’importa molt poc si es produeix per una moció de censura –que hauria de comptar, al menys, amb l’abstenció d’una part del seu grup- o la dimissió del govern), el govern que en surti (que s’haurà de pactar entre els diferents partits que avui estan a l’oposició) hauria de ser diferent a qualsevol govern que hagi hagut fins ara. Un govern més ampli de mires obert a qualsevol tipus de reivindicació territorial.
Llavors hauria de ser el moment de fer pinya tots els partits catalans que estiguin a favor del dreta a decidir (fins i tot el PSC)
Però molt em temo que quasi tot el que he explicat es tracta de política ficció, tret del que ja ha passat.