dimecres, 7 d’agost del 2013

DIARI DE L’AGOST. DIA 7



PUJOL-MARAGALL. Ahir es va saber que el President Jordi Pujol participarà a la cadena humana que s’ha de fer l’11 de setembre i estarà al tram del Perelló. Cóm és que estarà al Perelló i no a Barcelona? –em va preguntar una senyora quan li vaig donar la notícia ahir per la nit- Perquè s’ha despertat tard –li vaig respondre-. La majoria dels trams centrals de la via estan complets i per tant, totes aquelles persones que s’estan apuntant hauran de desplaçar-se cal al Nord o cap al Sud del Principat ja que és on els trams estan més buits, tal com es recordava avui per la ràdio.
Maragall, però l’Ernest, el que va ser Conseller d’Educació, també hi participarà, però en aquest cas no s’ha anunciat on. La gent d’Ulldecona s’estan apuntant plegats per estar tots junts al darrer tram, el que arribarà a Sol de Riu. En aquest punt l’acte pot ser molt emotiu ja que el darrer, donarà la ma, segurament, a un membre d’Acció Cultural del País Valencia que van anunciar que volien continuar la cadena cap al Sud.
Ahir em van dir que hi havia voluntaris que van pel carrer apuntant a la gent. S’ha de ser conscient que hi ha molts que hi voldrien anar però que no dominen Internet, ja sigui per edat, ja sigui per manca de coneixements informàtics. Es una bona mesura. Segur que el dia 11 de setembre hi haurà gent que hi voldrà participar sense haver-se apuntat prèviament,  ja ho veureu.    
 
MAS-JUNQUERAS. El President de la Generalitat i el seu soci de Parlament, estant ultimant l’estratègia per a no fer pressupostos per al 2013, amb l’excusa de no haver de fer més retallades quan ja les han aplicat o és que no els han suprimit la paga extraordinària de desembre als treballadors de l’administració catalana? Un dels punts d’aquesta estratègia serà acudir als tribunals per a denunciar la discriminació que, segons ells, exerceix l’administració de l’estat cap a les administracions autonòmiques.
Fa dies que des de l’oposició s’està denunciant el doble joc que s’ha planificat des del govern català per mirar d’eximir-se de qualsevol responsabilitat política i eludir el debat polític que suposaria el tràmit parlamentari de la llei. Qui té la raó? El temps acabarà donant la raó al qui la tingui. De moment, comparteixo una de els afirmacions que s’han fet des del govern català: l’estat no paga. I si no paga, evidentment no es pot fer front a les despeses que ocasiona tenir la majoria dels traspassos fets.
De cara als pressupostos de 2014 que s’han de començar a elaborar a partir d’aquest mateix mes d’agost, s’ha anunciat un canvi d’estratègia que permeti més ingressos a canvi de no fer tantes retallades. Els ingressos, evidentment, hauran de ser via més impostos que, directa o indirectament, repercutiran en el consumidor final. Potser no ho notarem tant, però al final de la correguda ens trobarem amb el mateix. Com diu la dita, em dona igual cops que garrotades
 
FMI-UE. Les autoritats monetàries europees no han estat gens originals a l’hora de proposar mesures per a crear ocupació a Espanya. Simplement s’han apuntat al carro del que fa uns dies ja va suggerir el FMI. La mesura és tan simple com poc imaginativa: retallar el sou als treballadors en un 10%. Cada vegada que escolto retallar el sou, he de demanar que m’ho repeteixin, ja que no estic segur del que m’han dit i no sigui que el que volen retallar-me és una altra cosa que sona quasi igual.
I si retallessin els sous a tots aquells que guanyin més, per posar alguna quantitat, 100.000 euros (i ja és molt!) Aquí hi entrarien molts de polítics, directius de grans empreses, esportistes de primer nivell, actors de moda, locutors de ràdio i presentadors de televisió mediàtics, etc.
Sembla mentida que els qui han pensat això ocupin cadires d’organismes internacionals experts en economia. Tants d’estudis per arribar a fer aquest suggeriment? Sense tenir estudis econòmics qualsevol persona sense estudis i amb problemes econòmics per arribar a final de mes, tindria millors idees.