divendres, 9 d’agost del 2013

DIARI DE L’AGOST. DIA 9




ELS TRES REGNES. Coneixeu la meva debilitat per un territori que va més enllà de les terres de l’Ebre i no forçosament cap al Nord, sinó que les meves simpaties miren cap al Sud i cap a l’Oest: els Mestrats, els Ports i el Matarranya formen part d’aquest petit país nostre.
No fa gaires dies, mentre parlava de la cadena humana que s’està preparant per a l’11 de setembre, em preguntava qui serien els qui es donarien la ma a Sol de Riu, allà on Catalunya i València es troben. Un d’ells ja se sap: el compositor i pianista Carles Santos, filla de Vinaròs, però des de fa molts d’anys un català més. Des del meu punt de vista tot un encert.
També sabeu que polítics com Jordi Pujol i Ernest Maragall, estaran al tram del Perelló, un dels més dèbils. L’Ebre revela un altre polític il·lustre que també vindrà fins el nostre territori a donar-nos suport i, de passada, reclamar la independència de Catalunya: Carod Rovira estarà al tram d’Alcanar.
Però la relació entre les Terres de l’Ebre i les comarques veïnes també es fa palesa amb la col·laboració entre les poblacions de Vallderroures i Calaceit per un costat i Gandesa i Horta de Sant Joan per l’altre, segons ens explica Josep Bayerri al seu Article Matarranya, Terra de l’Ebre que podeu llegir al darrer número del setmanari l’Ebre. I és que el patrimoni, la cultura i el art solen unir territoris sovint separats injustament per una ratlla imaginària més que real.

MÉS LOTERIA. Si ahir os deia que la Generalitat vol crear la grossa de Cap d’Any, avui el Periódico diu que també vol crear sortejos especials en dates molt simbòliques per al nostre poble: Sant Jordi (el patró), Sant Joan (el patró dels PP.CC) i la Diada. Així que en total seran 4. Consultats alguns experts sobre el tema, la majoria opinen el mateix que us deia jo ahir: no podrà desbancar a les rifes que promou l’estat, per molt que es vulgui apel·lar al sentit patriota i, evidentment, la gent no gastarà més, com a molt, del que es pensaven gastar als tradicionals sortejos de Nadal i Niño, destinaran una petita part a les rifes d’aquí.  

CASTELLERS. La colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta també som protagonistes a les pàgines del setmanari l’Ebre. En una de les fotos es pot veure els dos pilars que es van fer diumenge passat per a rebre el catamarà de WWF mentre atracava al port fluvial d’Amposta. Cal recordar que la participació d’alguns membres de la colla castellera es va fer a títol personal i no com a colla pròpiament dit. Per al proper dilluns 19 d’agost hi ha convocada una assemblea per a decidir si, a partir d’ara s’anirà o no com a colla. També als actes convocats per l’ANC o altres plataformes més modestes com ara Som Països Catalans que, des de fa temps també treballen amb la finalitat d’assolir la independència dels territoris de parla catalana.    

FESTES. Però durant aquests dies, tal com recorda l’Ebre, el protagonisme al nostre territori el tenen les festes majors. És ara quan major concentració de festes es produeix: Godall, la Galera, Els Muntells, Amposta, Deltebre, l’Aldea, Paüls, etc. estan celebrant o a punt de celebrar la seva festa major.
Així que: BONA FESTA MAJOR PER ALS VEÏNS DELS POBLES QUE ESTAN DE FESTA I ELS FORASTERS QUE ELS VISITARAN.