diumenge, 11 d’agost del 2013

DIARI DE L’AGOST. DIES 10 I 11



Si estàs de vacances i a sobre són fetes majors, és difícil poder trobar un moment per deixar palesa de les meves inquietuds i dèries.
Com sabeu, la tradició mana que el divendres anterior a la vespra de festes majors a Amposta, els membres de les penyes taurines van a buscar el bou. Se que de vegades han anta a Alfara de Carles, d’altres a Torreblanca... Després, en comitiva seguit per centenars d’aficionats que s’incorporen a l’entrada d’Amposta, recorren els carrers de la nostra ciutat sense respectar les més mínimes normes de circulació amb el beneplàcit de l’autoritat competent. Els policies locals han de fer ulls grossos perquè així els hi manen encara que vegin com alguns posen en risc la seva integritat física. Durant el recorregut, els membres de la comissió de bous reparteixen polos de gel entre els espectadors que s’hi miren des de les voreres per on passa la processó. Perquè una mica de processó té, però en lloc d’una Crist o una Verge, porten una altra divinitat: el déu Bou.  
Però no us cregueu que de polos n’hi ha per a tothom. Estadísticament potser si, però mentre hi ha gent que en repleguen 15 (tinc testimonis que en poden donar fe), molts es queden sense poder refrescar-se el sentit del gust.
I és que sembla que els membres de la comissió saben perfectament a qui donar-los. Una anècdota. En passar per la residència d’avis, el sinyor ancalde en persona va baixar a repartir-los el geladet, amb la seguretat que allí hi té un bon viver de vots. Dues persones s’ho miraven i l’alcalde se’ls hi apropar i els donar a ells també un polo. A partir d’aquí, diversos repartidors més els hi van allargar la ma oferint-los el polet. També en van arreplegar uns quants.
Un dels actes més multitudinaris és sense cap mena de dubte el bou capllaçat, però encara ho és més l’esmorzar que ve després fins que surt el segon bou. Com els darrers anys, vaig anar a esmorzar amb la colla de Fèlix Aliau i, a l’igual que l’any passat ho férem a Casa Rafael, coneguda popularment com al de Rafaelillo. Quan ja hi estava arribant, vaig trobar-me amb un veí que venia de veure si el que deien pel poble era veritat. Sabeu el què deien pel poble? Què al de Rafaelillo hi esmorzarien 400 persones!
I efectivament així va ser. Al carrer lateral hi havia taules i cadires per a 400 persones que es van anar omplint poc a poc. Però quan la majoria van acabar, encara hi va arribar més gent; poca, però més gent.
Sabeu amb qui vaig esmorzar (i que forma part de la colla de Fèlix)? Amb la germana de la Carme Forcadell la de l’ANC. Encara que hi ve tots els anys, no hi he tingut mai cap tipus de relació. També vaig poder veure a qui va ser porter de l’Espanyol allà pels anys 60 i 70: Bertomeu

Quan casi no hi quedava ningú, va passar la rondalla de Sílvia Ampolla, interpretant allò que és més nostre: la jota improvisada.
Per la tarda, mentre els castellers teníem assaig, es va fer l’acte del pregó de festes i la proclamació de la pubilla major i la resta de les pubilles de les festes majors d’Amposta 2013. Segons vaig llegir al Facebook del líder d’ERC d’Amposta l’Adam Tomàs, durant la seva intervenció, l’Alcalde va prometre la construcció d'una residència de gent gran de 160 places, una oficina de turisme i centre d'interpretació fel Delta, acabament de led obres de l'antena tecnològica, les noves dependències de la ràdio municipal i la creació de 28 places sociosanitaries a l'Hospital Comarcal d'Amposta (copiat literalment de la seva cronologia) Encara hi trobo a faltar dues coses: una estació d’autobusos i un nou ambulatori. Per cert, ahir me’n vaig adonar que han retirat el controvertit cartell que hi havia a la plaça de Castellania i que es va col·locar durant la campanya de les municipals passada. No sé si és que l’han robat o s’ha tret amb la intenció que la gent se’n oblidi per a tornar-ho a prometre dintre de menys de 2 anys com si fos una idea nova.
Des d’aquesta setmana a Xiqüelos i Xiqüeles ens arriba de forma gratuïta la publicació El Punt Avui. Ens van dir que la començarien a enviar a partir de l’abril, al poc de formalitzar-nos com a colla, però el quiosc on varem demanar rebre’l, no sabia res. Finalment el tema s’ha solucionat encara que amb 4 mesos de retard. Avui, aquesta publicació entrevista a l’expresident Pujol. Com sabeu, serà uns dels que participi a la Via Catalana que s’ha de celebrar l’11 de setembre. Quan el periodista li treu el tema, diu que la cadena humana no ha de passar del riu de la Sénia, ni del coll del Pertús (ho cito textualment)
És una de les tantes i tantes contradiccions que tinc amb qui va ser màxim mandatari català durant 23 anys. I per què no senyor Pujol? Vostè que ha recorregut tota la geografia catalana de N a S i de l’Est a L’Oest, hauria de conèixer l’especial sentiment que tenim els pobles fronteres amb els nostres germans de l’altre costat de frontera. A mi em dóna pràcticament igual un canareu que un vinarossenc. I si hi ha gent del País Valencià i de la Catalunya Nord que també volen la independència, no de Catalunya, sinó dels Països, Catalans, perquè no han de poder participar-hi?
El que passa és que com més petita sigui la botiga, més fàcil de controlar serà...