dijous, 26 de setembre del 2013

DE MAJORIES SILENCIOSES I DE MINORIES SOROLLOSES


A qui voten els que no voten?
La frase en si, és un contrasentit. Si no voten, evidentment, no poden votar a ningú.
I per què ho dic això? Per a sortir al pas de la bajanada que diuen els del PP quan valoren la participació a la Via Catalana i parlen de la majoria silenciosa.  
Més d’una vegada he escoltat com s’apel·la a la majoria silenciosa per a justificar, per exemple, unes males expectatives electorals. Potser llavors es parlarà de vot ocult, però a la pràctica ve a ser el mateix.  
Normalment, el temps acaba demostrant l’equivocats que estan els que així pensen i és que no pot ser d’una altra manera, perquè pretendre que, en aquest cas, tots els que es van quedar a casa pensen igual, és una fal·làcia.
Els dies anteriors a la Via Catalana podies escoltar comentaris de tot tipus per a justificar la no assistència a la manifestació: des d’aquell votant de CiU que deia que sé sentia espanyol (normalment la gent més gran), a aquell que, malgrat ser independentista, ho justificava per estar disconforme amb els organitzadors o aquella que va assistir a veure-ho, però va evitar posar-se a la cadena i em va dir que, en tot cas, faria una cadena ella sola.
Realment la iniciativa que ha pres l’ANC de cara al 12 d’octubre em sembra sublim. Han convocat a la societat catalana a fer una migdiada i fins i tot en donen les instruccions de com fer-la: manta, coixí, orinal... Imagineu-vos per un moment l’èxit que pot tenir la convocatòria. De fet, la previsió dels organitzadors és que es pugui arribar a la xifra de 6.500.000 ciutadans, ja que, en aquest cas, serien els que formarien part de la majoria silenciosa que no acudirà als actes convocats ni per la dreta ni per l’extrema dreta.
Escoltava aquest matí que el Ministre de l’Interior Jorge Fernández-Díaz, deia ser conscient del problema que pot causar una manifestació de les característiques de la convocada pels grups més radicals que inclouen una crema de draps independentistes. Si es quedés només en aquesta acció, ja em conformaria, però imagino que voldran complementar-ho amb altres tipus d’actes...
Al llarg de la meva vida, he estat a Barcelona algun 12 d’octubre. Recordo que quan baixaves del metro a la plaça de Catalunya, a tocar dels grans magatzems que hi ha allí, sempre hi havia un crepuscle d’extrema dreta fent apologia del feixisme. Normalment no hi ha incidents, però de vegades hi ha hagut algun enfrontament amb grups d’esquerra.
Tal com estan els ànims, faria bé la policia de vigilar i controlar el màxim possible aquests tipus de manifestacions.
Si és cert que molts vindran de fora de Catalunya, ja els dic des d’aquí, que no són benvinguts. Seran una minoria, però en tot cas, molt sorollosa i violenta, només cal recordar els fets de la llibreria Blanquerna de Madrid del passat 11-S.