dimecres, 30 d’octubre del 2013

CARTA DE JOSEP BORDES (PEPET I MARIETA)

Llegint el Periódico d’avui, m’he trobat amb una carta al director (que a sobre era la que destacaven) signada per Josep Enric Bordes (Barcelona) Afortunadament estava la foto i, per tant, no hi podia haver cap confusió. Segurament, la majoria el coneixeu més com Pepet i Marieta (encara que aquest sigui el nom del grup) i, a l’hora d’ubicar-lo, ho faríeu a Ulldecona.
La carta portava el títol de la Mala educació i deia això: 
 
L'altre dia va aparèixer un grup d'estudiants suecs al centre on treballo. Havien vingut a estudiar la nostra crisi i les conseqüències per a l'educació. Parlaven un anglès que molts titulats universitaris d'aquí desitjarien i mostraven uns coneixements d'economia extraordinaris. No eren més d'una desena i els acompanyaven dues professores. Em pregunto si el viatge se l'havien pagat ells o l'Estat suec.
Quan busquem sistemes educatius exemplars, sempre mirem cap als països nòrdics i segur que, quan ells busquen els deplorables, miren cap a nosaltres. A Finlàndia es van reunir experts en educació durant sis anys per consensuar el seu sistema educatiu actual. Aquí, no obstant, permetem que els polítics decideixin sobre una matèria de la qual ni saben ni entenen. I, si no, fem una ullada a la nova llei d'educació: ataca la immersió lingüística, dicta el currículum a seguir des del Govern central, incrementa el nombre d'alumnes per aula, redueix el nombre de professors, resta poder als consells escolars, afavoreix l'escola concertada en detriment de la públiques i recolza la separació de sexes.
Si el que pretén el senyor Wert és "espanyolitzar els alumnes catalans", està remant en direcció contrària perquè amb aquesta llei l'únic que aconsegueix és cabrejar els catalans i convèncer-nos encara més que la independència és l'única via possible per garantir una educació pública de qualitat i respectuosa amb la nostra llengua i la nostra cultura.
 
Pràcticament subscric en la seva totalitat la carta, però hi ha coses que penso que s’haurien de matisar. Està bé defensar una escola pública, laica, de qualitat i gratuïta i encara que no ho digui així, Josep Bordes segur que la defensa. Però a la carta (o al menys el que li han publicat, ja que tinc l’experiència de que, normalment sempre les retoquen) diu això: “...  afavoreix l'escola concertada en detriment de la públiques i recolza la separació de sexes”. I acaba dient: “...  la independència és l'única via possible per garantir una educació pública de qualitat i respectuosa amb la nostra llengua i la nostra cultura”.
Això amic Josep, no crec que sigui possible si després de que Catalunya es converteixi en un estat propi, segueixin governant els mateixos que ho fan ara. Mentre Convergència es mantingui al cap davant del govern, seguirà afavorint l’escola concertada i, fins i tot, la separació de les classes per sexes. Ni tant sols el PSC i ERC són garantia per a que l’escola s’acabi convertint amb el que tu i jo desitjaríem. No ens tenim que enganyar!