dimarts, 15 d’octubre del 2013

DE MAJORIES, DE MINORIES I DE MANIPULACIONS

Després de l’èxit de convocatòria de la plataforma Som Catalunya Somos España, de dissabte passat a la plaça de Catalunya de Barcelona, la presidenta del PPC va sortir traient pit i fent unes declaracions que, des del meu punt de vista, signifiquen una manipulació de la realitat. Encara que també pot ser (i segur que és així) que la realitat de l’Alicia Sánchez Camacho sigui molt diferent a la de la majoria dels catalans.
El dia de la Diada, mentre més d’un milió i mig de persones es donaven la ma de Nord a Sud de Catalunya, la lideressa del PP català va apel·lar a la majoria silenciosa, a aquells que es van quedar a casa com si tothom tingués els mateixos motius per a no assistir-hi.
Però ves per on, després de la manifestació de dissabte on la xifra més elevada la va donar la Delegació del govern central (ideològicament idèntics) que va xifrar en 100.000 participants ( mentre la polícia local en va calcular 30.000 i segons Juancho Dumall, director adjunt del Periódico, escrivia ahir que cent mil persones no tenen cabuda a la plaça de Catalunya i, a diferència del que passa d’altres vegades, els carrers adjacents es veien buits...), la Sánchez Camacho va opinar que la majoria silenciosa es feia notar cada cop més...  
A tot estirar 100.000 persones en front al 1.500.000 i tenen la barra de parlar de majoria silenciosa segons la seva conveniència.
El que queda clar (aquí no hi ha cap dubte) és que cap dels participants de la Via Catalana van acudir dissabte a la plaça de Catalunya, per tant es van quedar a casa sense manifestar cap sentiment. Ni falta que hi feia, ja ho havien fet!
La Sánchez Camacho també intenta atraure cap els seus interessos al PSC i a UDC. Segons ella, el federalisme dels primers i el confederalisme dels segons, estan en contraposició al dret a decidit i defensen la unitat d’Espanya. Potser sí, sempre he pensat que el PSC és massa ambigú en els seus plantejaments, malgrat que una part de l’electorat està molt prop de la tesi independentista. Però la idea de l’Espanya una que proclama el PP dista molt del estatus que defensen socialistes i democristians per a Catalunya. El que vol fer la líder del PPC és manipular a aquests dos partits per mirar d’aparentar un front espanyol molt més ampli, per a poder així proclamar als quatre vents que la majoria dels catalans volem seguir sent espanyols.
Les manipulacions sempre són interessades i els del PP n’han fet un costum (he meditat molt la paraula) molt estès. Només cal recordar les valoracions que fan de les xifres de l’atur (mai n’hi h hagut tant), de la creació de llocs de treball (mai han estat tan precaris) o dels sous dels treballadors (molt més baixos que abans de començar la crisi)
Poden tergiversar xifres i fer interpretacions maliciosament partidistes, però la majoria de ciutadans han acabat veient-los el llautó i saben que quan diuen blanc volen dir negre.