divendres, 11 d’octubre del 2013

MES QUE CAÑAS, UN CANYAR

Dijous, al Parlament de Catalunya es va produir un fet que podem qualificar com inusual. La presidenta democristiana Núria de Gispert va cridar a l’ordre diverses vegades al diputat de C’s Jorge Cañas dient-li: Senyor Cañas, senyor Cañas... I així no sé quantes vegades... Moltes. Mes que unes poques canyes semblava un canyar sencer.  
Hi ha una dita que diu que, de vegades, els arbres no deixen veure el bosc. Fent un símil, les canyes també poden tapar la magnitud del problema real que, des del meu punt de vista, s’intenta camuflar: el rebrot de l'ultranacionalisme espanyol (dieu-li franquisme si voleu)  
Estem davant del 12-O que, a part de ser el meu aniversari de naixement, té una connotació important per al nacionalisme espanyol. L’aniversari del descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom i la festivitat de la Mare de Déu del Pilar, patrona de les Espanyes, els serveix d’excusa per a commemorar la festa nacional (no confondre amb l’altra festa nacional que són els toros)
Segons molts historiadors, el 12-O de 1492 va ser l’inici, entre d’altres coses, del gran genocidi dels conqueridors espanyols sobre la població indígena (mal anomenats indis) Veus com la de Fra Bartolomé de la Casas que denunciava precisament les atrocitats comeses a Amèrica, van ser silenciades durant segles.
Ara, amb el rebrot de catalanisme independentista, també hi ha un important rebrot del nacionalisme espanyolista. Però entre nacionalisme espanyol i el ultranacionalisme, només hi ha una ínfima línia molt fàcil de traspassar. Exemples? Mols. Des dels joves cadells del PP que s’han deixat fotografiar amb simbologia feixista, a l’alcaldessa que va inaugurar una fira on s’exhibia divers material nazi a l’actitud del PP al Congrés que, una vegada més es va negar a condemnar el franquisme. Però si el tenen dintre de casa! L’actual Ministre de Justícia i en un altre temps alcalde de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón, tot hi que descendeix d’una família monàrquica, el seu sogre va ser ministre amb Franco: José Utrera Molina.  
Mentre el PP i C’s donen suport a la plataforma Som Catalunya Somos España que ha convocat per a demà una concentració a la plaça de Catalunya de Barcelona, grups ultradretans (la majoria vinguts de fora de Catalunya) també volen manifestar-se a la capital catalana. Finalment només se’ls hi ha tolerat manifestar-se entre la plaça d’Espanya i l’avinguda de la Reina Maria Cristina.
Tan la manifestació de Barcelona de la Diada de 2012 com la Via Catalana d’aquest any, han estat tot un exemple de civisme. Caldrà veure el resultat de les manifestacions de demà. Tindrem la resposta en menys de 24 hores.