divendres, 15 de novembre del 2013

EL LABERINT DEL PSC



El que no es pot fer és ser incoherent. I molt menys en política, perquè l’electorat t’acabarà passant factura.
Després de la conferència del PSOE de, passat cap de setmana a Madrid, he notat un canvi d’actitud al si del PSC (potser caldria dir millor de la direcció del PSC) Segons sembla, ara mateix, estan renunciant al dret a decidir que, amb pinces, havien acabat acceptant.
El PSC, com UDC, volen una consulta pactada amb Espanya. Saben que, sinó és així, difícilment es podrà fer i, en cas de fer-se, la validesa de la mateixa seria qüestionada, ja no pel govern espanyol, sinó pels diferents organismes internacionals.
De les notícies que van sortint es desprèn que la resta dels partits favorables al dret a decidit, tampoc van massa a una o sigui, que no es posen d’acord de com fer la consulta: mentre uns demanen que es negociï amb el govern de l’estat, altres ho volen portar al Congrés dels Diputats per a què es pronunciï. Des del meu punt de vista, sinó hi ha una negociació prèvia amb els partits majoritaris (sobre tot el PP), és una bajanada portar-ho al Congrés perquè la resposta que obtindran ja sé la poden esperar. Ara bé, si es far per a tenir una excusa per a poder fer una proclamació unilateral d’independència, llavors ja es diferent.
Com deia al començament, sembla que el PSC es vol desentendre d’aquesta darrera opció i es manifesta obertament en seguir negociant amb Rajoy. Dimarts el Periódico parlava de que el pas enrere dels socialistes debilitarien considerablement el bàndol pel dret a decidir i, en conseqüència, les mesures que es prenguessin en el futur, tindrien menys garantia d’èxit. Dimecres, el mateix diari, parlava de la pressió que hi ha sobre el PSC per a que segueixi dintre de l’acord. Ara bé, hi ha coses que no em quadren. Em refereixo a les declaracions de l’Àngel Ros quan afirma que al PSC no ha canviat res.    
Pere Navarro va marxar de Madrid ovacionat pel plenari de la conferència del PSOE i content per les complicitats que hi va trobar en Rubalcaba (ja anava sent hora!) Però una cosa és que segueixi apostant fort per l’estat federal i l’altra que es desdigui sobre fer la consulta. Recordo un cop més (encara que sóc conscient que els lectors ho saben perfectament) que la consulta en si no significa votar a favor o en contra de la independència, sinó saber si el poble català vol o no ser independent. Un alt percentatge de vots favorables i una alta participació ciutadana, encoratjarien el govern i els partits més independentistes (ERC, CUP i CDC) a estudiar la forma jurídica que conduís a proclamar Catalunya en un estat independent.
Si el PSC continua movent-se per l’ambigüitat, el resultat final pot ser desastrós. Ara mateix ja tenim dades en forma d’estudis d’opinió que donen als socialistes catalans cada cop uns resultats més desfavorables.
El PSC es va ficar, des de fa temps en un laberint de difícil sortida: per una part continuar lligat a Espanya, però per l’altra atendre el que li demana la part més nacionalista del partit. I quedar bé en tothom és una tasca molt difícil d’assolir. Per tant, hauria de decidir-se per l’estratègia més convenient, però decidir-se ja!