dimecres, 11 de desembre del 2013

SI US PLAU, DEIXEU ALS MORTS TRANQUILS

Mariano Rajoy va aprofitar els actes fúnebres de Nelson Mandela per fer un paral·lelisme de la política del dirigent sud-africà i la seva. Segons Rajoy, Mandela va lluitar per la unió del seu país, el mateix que està fent ell per a mantenir la unitat d’Espanya, en clara al·lusió al procés sobiranista de Catalunya.
No crec que Mariano Rajoy conegui tan bé la trajectòria política de Nelson Mandela per insinuar que faria el mateix que ell. Primer que res, Mandela, a part d’un gran polític, tenia una ideologia d’esquerres totalment allunyada de la neoconservadora de Rajoy.
Hauria fet bé Rajoy de no usar el nom de Mandela per a situacions internes, màxim quan el dirigent sud-africà mai s’havia pronunciat sobre les relacions Espanya-Catalunya (suposo, i, en tot cas, que es demostri que estic equivocat)
Però sembla ser que els dirigents mediocres necessiten comparar-se amb personatges mítics de la història per mirar de realçar la seva figura. Així ho va fer també Arturo Mas en el seu viatge a la Índia quan va dir que s’inspirava en Mahatma Gandhi. Més aviat veig a Mas fent un bon àpat en algun dels grans restaurants que hi ha a Catalunya que una vaga de fam com les que feia el profeta de la pau a peu del carrer per demanar la independència del seu país.  
Només uns dies abans, Mas, també va comparar Catalunya amb l’estat d’Israel. Suposo que per l’opressió i repressió que han patit els jueus al llarg de la seva història.
Aquests grans estadistes que es valen d’aquests tipus de recursos, des del meu punt de vista, el millor que podrien fer és deixar en pau els morts.
Dels morts podem honrar la seva memòria, però mai hauríem d’utilitzar-los amb finalitats polítiques i més si serveix per a augmentar l’egocentrisme dels mandataris de torn.