dimarts, 7 de gener del 2014

A AMPOSTA TAMBÉ ES FAN COSES BÉ




Encara que sembli impossible, a Amposta també s’hi fan coses bé.
En refereixo a la pista de skateboard que fa uns mesos es va instal·lar a l’avinguda Aragonesa, molt prop del cementiri i que fa poc sé li va col·locar un nou element.
La pista és modesta, és cert, però quan passes per allí i jo ho faig bastant sovint, sempre veus a algú sobre un patinet que hi està jugant. Perquè de jugar es tracta, no?
Aquesta mena de instal·lacions fomenten la convivència i les relacions entre els joves, una cosa que semblava que s’havia deixat enrere des de que es van popularitzar els videojocs i els telèfons mòbils.
No obstant, i des del meu punt de vista, amb aquesta infraestructura no n’hi ha prou.
No fa gaires dies i molt prop d’allí, mentre passejava a la meva gosseta, hi vaig trobar 4 jovenetes a dos de les quals conec perquè formen part de la colla castellera. Tenen 14 anys i estaven deambulant per Amposta perquè no tenien res millor que fer...  
I és que a Amposta ho vas al cinema o vas al cinema. Hi ha alguna cosa millor que fer al hivern? Perquè, afortunadament, a l’estiu fa el dia més llarg i tenim les platges a tocar de casa, perquè si no fos així, el problema encara s’agreujaria més.
Quan jo era jove, al pobles una mica grans recordo que hi havia salons de futbolins, billars i altres màquines automatitzades, no tan sofisticades com les que fan ara. Moltes tardes, amb pocs diners, t’hi podies passar hores, sobre tot al futbolí que hi jugaves 4 i, normalment, els que guanyaven la partida es quedaven i els que entraven pagaven.
I encara us diré més. El més grans segur que recordareu la OJE (Organización Juvenil Española) Ja sé que sona una mica fatxa, però hi feia un paper important. He de dir-vos que a mi ningú mai em va intentar inculcar la doctrina del règim.
Aquesta organització tenia a la majoria de pobles un local anomenat hogar rural on hi havia (al menys a la Galera) un ping-pong i diversos jocs de taula: escac, dames, parxís... I també llibres. Més tard fins i tot hi va haver una tele amb 2 canals!
També tenia de bo que cada anys s’organitzaven campionats provincials amb la participació de la majoria de pobles. Llavors s’ampliava a tir en carabina i arc.  
Amb l’arribada de la democràcia aquests centres van tancar, però no es van substituir per res.
En alguns llocs hi ha centres cívics on es poden trobar espais que fan la funció de salons recreatius o, fins i tot locals destinats exclusivament al lleure per als joves. Recordo haver vist un lloc així a Alcanyís fa uns anys.
Alguns partits com el PSC ho han portat al programa, però desgraciadament va dirigit a una franja d’edat que no poden votar i la majoria de partits mimen més a la gent gran que sí que pot fer-ho.
Ja sé que és molt demanar, però no es podria habilitar un lloc així? Recentment la Federació d’Associacions de Veïns d’Amposta va inaugurar l’edifici Terres de l’Ebre. No hi podria tenir cabuda? Evidentment el més difícil és poder responsabilitzar-se d’un lloc així i fer que el civisme sigui el comú denominador dels joves que hi puguin assistir.