dijous, 30 de gener del 2014

NOUS PARTITS ENTREN A ESCENA



L’escena política espanyola tindrà, properament, noves companyies, encara que, en alguns casos repetiran els actors.  
Des de fa uns anys, a l’escenari del teatre de Catalunya ja va entrar Ciutadans-Partit per la Ciutadania (anagrama C’s) i, a pesar de que li augurava una vida efímera, el resultats electorals que han obtingut, sobre tot en la darrera convocatòria electoral a Catalunya, s’han girat en contra meva. C’s s’ha alimentat, sobre tot, d’antics votants desencantats del PP i del PSC que han buscat refugi en la nova formació.
A Espanya ha passat una mica el mateix. UPyD de Rosa Díez també ha entrar en força i s’ha fet un lloc entre els dos grans, fins el punt de que la seva líder és, ara com ara, la més valorada entre els dirigents polítics espanyols i les enquestes electorals li auguren un gran creixement. De fer-se ara les eleccions, els seus diputats bé poden decantar la balança de la governabilitat cap a un costat o cap a l’altre.
Previsiblement, les eleccions europees que es faran el mes de maig seran més competides que mai. Per llavors, algunes noves formacions polítiques estan acabant d’ultimar-ne els detalls per a poder presentar-se. Estic parlant del Partit Pirata, Podemos i Vox.
El Partit Pirata és el partit més misteriós i, ara per ara, molt poc sé sap d’aquesta formació. La seva ideologia estaria inspirada en els moviments socials com el 15-M i la Plataforma antidesnonaments (PAH –deshaucios en castellà)
Al menys, Podemos té una cara coneguda amb un nom que recorda l’època de la revolució industrial quan els obrers es van d’haver d’unir per assolir uns drets que els patrons els hi negaven: Pablo Iglesias. Professor universitari i contertulià (a temps parcial amb tots dos casos), s’ha convertit en una espècie d’infant terrible per a la dreta mediàtica representada pel director de la Razón i el subdirector del Mundo (de cuyo nombre no quiero acordarme), entre d’altres espècies en vies d’extinció (suposo i desitjo) La seva ideologia és d’esquerres i partits com Izquierda Unida ja tremolen només pensant amb la possibilitat que s’acabin presentant.
El tercer partit és Vox que té una ideologia totalment contraposada als dos anteriors. Per dir-ho d’una manera més comprensible: Vox és una escissió del PP. O encara dit d’una altra: els fundadors del nou partit són excàrrecs i exmilitants del partit que lidera Rajoy, entre ells Ortega Lara i Alejo Vidal-Quadras.  
Al català Alejo Vidal-Quadras sempre sé l’ha considerat de l’ala dretana del PP i, en temes com l’actual situació catalana es mostra totalment bel·ligerant. De fet, fa molts d’anys que va deixar de militar al PPC i es va afiliar a Madrid. Per tant cal considerar Vox com un partit que buscarà pescar a l’aigua revolta dels populars.
A Youtube es pot veure un vídeo de comiat de Vidal-Quadras que, entre altres coses diu: Me’n vaig del partir per a quedar-me allà on he estat sempre.
Si quan veig els càrrecs del PP ja tinc un ensurt, a partir d’ara, quan veure els de Vox tindré ensurt i mig. Que Déu ens agafi confessats si hi ha un rebuf pel costat dretà del PP!