divendres, 17 de gener del 2014

PSC: FINAL I PRINCIPI I



Des de la restauració de la Generalitat de Catalunya l’any 1980 han estat moltes les competències que l’Estat ha cedit a Catalunya. Competències en la majoria de camps: ensenyament, salut, impostos, policia, territori, etc. De vegades moltes menys de que les que el govern hagués volgut. Fixeu-vos per exemple amb l’Estatut de 2006 que volia donar un pas més en l’autonomia de Catalunya i, demanava, evidentment, més competències i com després de ser aprovat pel Congrés amb la concebuda rebaixa de pretensions acordada per Mas i Zapatero, més tard el Tribunal Constitucional va acabar per deixar-lo com un zombi.
Ara, en el procés independentista iniciat des de fa temps, els partits que li donen suport, han d’anar cobrint etapes per a poder aconseguir els seus propòsits. Primer cal que esgoten la via legal i, quan des de Madrid se’ns barrin tots els camins, serà l’hora, si cal, tirar pel dret que, en aquest cas, seria la convocatòria de la consulta per conte i risc del govern català i, depenent del resultat, proclamar de forma unilateral la independència.
Com he dit, ara s’està al camí de mirar de fer-ho de forma legal i pactada amb l’Estat. Una de les estacions d’obligada parada és que el Congrés de Diputats pugui traspassar la competència de celebrar referèndums a Catalunya.
Al principi, la direcció del PSC reclamava que tot aquest procés es fes de forma pactada amb l’Estat, per tant, després del que ha passat durant els darrers dies, cal preguntar-se:
Per què el PSC ha canviat d’opinió?
Com a militant del partit conec de primera ma les diferents sensibilitats dels meus companys. Encara recordo quan Felipe i només Felipe omplia el Palau Sant Jordi, tot i estar en la segona línia política.
Vull dir amb això que el PSC és un partit plural amb gent de diferents sensibilitats, però tot i això, un partit no pot ser excloent. La grandesa del partit ve donada pel grau d’acceptació i integració de totes les seves corrents i, per aquest punt, sé li estan escapant al PSC tots els valors que tenia només fa uns anys.
Els qui en coneixeu sabeu que he donat suport a Maragall i sempre vaig defensar a Montilla d’aquells que l’acusaven de ser poc català pel fet que no havia nascut a Catalunya. Però l’arribada de Pere Navarro, nascut a Catalunya, ha trencat motllos dintre del PSC. Segurament el seu primer gran error el va cometre a l’hora d’escollir els seus principals col·laboradors, com per exemple Antoni Balmón i Celestino Corbacho, representants de l’ala més espanyolista del partit.
El segon error va ser no saber adaptar-se a les noves corrents que circulaven per Catalunya. O dit d’una altra manera, el sobiranisme va agafar a la cúpula del PSC amb el peu canviat i van trigar massa temps abans no van reaccionar i, quan finalment ho van fer, no ho van fer a gust de tothom. Això està clar.
Però la cúpula del PSC no va ser l’única que es va quedar fora de joc. Els seus companys de viatge, o sigui els del PSOE, també estan buscant com sortir del desat de l’oposició i l’ostracisme. Fa uns mesos (més d’un any), quan des del PSC es demanava al PSOE que els hi tirés un cable i abraces la nova fe federalista. Durant els primers temps des del PSOE van donar-los carbasses una vegada i una altra, en una prova més de la consideració que normalment se’ns té als catalans des de les cúpules de poder més centralistes de la capital i cort. Però finalment, també els del PSOE van veure el federalisme com l’única sortida a tot el sarau que s’havia muntat a Catalunya. El que no tinc clar és el motiu exacte que va produir aquesta reconversió, però intueixo que no va ser tan un favor als socialistes catalans, com la mirada a les enquestes d’intenció de vot i veure que no havia forma de remuntar el vol. Però els mals del PSOE no venen per una manca d’identitat, sinó per pèrdua de confiança, sent aquesta molt difícil de recuperar. Però d’aquest tema ja n’he parlat alguna i, com deia algú: avui no toca.