dimecres, 19 de febrer del 2014

EL PROCÉS SOBIRANISTA (NOVA ESTACIÓ)



Es fa estrany estar més d’un dia sense parlar de la independència de Catalunya. Normalment cada dia es genera alguna notícia referent al procés. Així, aquest cap de setmana, al menys, s’ha parlat d’això:
Des de l’ANC, la Carme Forcadell que, recordem-ho, és militant d’ERC, lamentava que, finalment, no s’hagués pogut presentar una candidatura unitària de tots els partits favorables al dreta a decidir.
El president de Comissió Europea, el portuguès Durao Baroso feia el joc a Anglaterra a l’afirmar que una Escòcia independent seria inviable dintre de la Unió Europea. Per tant, que vagin prenent nota els entusiastes de la consulta de casa nostra. Respecte al dret a decidir dels catalans, cal pensar que des de la Unió Europea rebrem la mateixa consideració. Es a dir, faran costat al membre actual de la UE, es a dir, Espanya i ens posaran tots els entrebancs haguts i per haver per a bloquejar la voluntat d’una bona part del poble de Catalunya.
Precisament fins a Escòcia es va desplaçar Antoni Castells per a fer una conferència sobre el dret a decidir dels pobles. Castells va ser  un dels homes forts dels governs d’Entesa, tat amb Maragall com amb Montilla, encara que en l’actualitat no ocupa cap càrrec públic, forma part del col·lectiu de militants i exmilitants socialistes que tenen una visió totalment contraposada al de la direcció nacional.
Durant la conferència va afirmar que el temps de construir una Espanya federal ja havia passat després que des de el Tribunal Constitucional es torpedinessin les expectatives del poble català en aconseguir un alt més grau d’autonomia lligat a un millor finançament. Per tant, ara cal donar un pas més per mirar de trobar un altre encaix, ja no dintre d’Espanya, sinó al si de la UE.
Una nova estructura d’Espanya (la federal) només es pot fer des del diàleg que és el que no tenen els governs d’Espanya i Catalunya. Ni Rajoy vol un altre encaix que no sigui un estat de les autonomies cada vegada més controlades des del poder central. Mentre que Mas només parlaria sobre la independència, ja que sap que, de no fer-ho, ràpidament perdria el suport d’ERC.
I per acabar Mas. El gran estadista Mas va enviar a un article per a ser publicat a diversos diaris explicant la viabilitat d’un estat català. Sembla ser que a part dels jueus i els indis, Mas està buscant més aliats per Europa. Finalment la carta va ser publicada a països tan influents com Bèlgica, Xipre, Bulgària, Croàcia, Estònia i Malta, tal i com publicava ahir diariocritico.com.
Mas té coll avall que cap dels grans països d’Europa es decantarà per donar suport a Catalunya i li donarà l’esquena de l’estat espanyol. Ara bé, si finalment, Catalunya es converteix en un estat independent, el camí per a la integració de Catalunya (o Escòcia) s’aplanaria considerablement.