dilluns, 3 de març del 2014

CARA O CREU

A l’acte informatiu que la PDE (versió Assemblea Local d’Amposta) va fe divendres 28 de febrer, com a representació de CiU, només hi vaig comptar 3 representants: el president del Consell Comarcal del Baix Ebre i regidor de Deltebre Lluís Soler, el regidor de Governació d’Amposta i fa uns anys president local de CDC Josep Garriga i un altre que no vaig identificar, però com anaven plegats vaig deduir que jugaven al mateix equip.
NO em va estranyar veure a Roig, ni a Ferré, ni a Rius, per citar alguns dels prohoms de CiU que més s’han significat a Amposta.
Cal recordar que Roig es va mostrar obertament a favor del PHN que va dissenyar el govern d’Aznar i que fins i tot va arribar a criminalitzar la PDE.
Sempre recordaré aquell ple on la PDE va presentar una moció per a que l’Ajuntament d’Amposta aportés suport logístic i econòmic per al moviment social que representaven. Una moció que s’hauria volgut presentar per la mateixa Plataforma, però que Roig (com a president del Planari) no va deixar i van d’haver de ser els grups de l’oposició qui la defensessin.
Aquella tarda-nit, el saló de plens estava a rebentar. Però és que la saleta que hi ha tot just abans, també i fins i tot per l’escala hi havia gent. En 8 anys de regidor no vaig veure res igual.
Quan els membres de la PDE varem arribar, els bancs ja estaven ocupats pels afiliats i simpatitzants de CDC. Segurament es van pensar que aquell dia no sortiria viu cap membre de l’equip de govern local. Però si pe alguna cosa s’ha caracteritzat el moviment social de la PDE, a part de la seva constància, ha estat pel seu civisme. Durant tots aquests anys no s’ha hagut de lamentar cap mort violenta! Però sembla ser que els convergents no se’n refiaven.
En un moment donat, quan va prendre la paraula l’Alcalde, un que tenia al meu costat i que més tard va formar part de la junta rectora de la Comunitat de Regants de la Dreta, va dir-li: Embustero! (sic) En aquell moment, la germaníssima, es va girar cap a mi i va dir: Embustero (sic) tu, fill de puta!  Com que jo no havia segut, no vaig fer-li cap cas i només va ser després quan vaig pensar que, segurament s’havia confós i, pensant que havia segut jo, va deixar anar tot l’odi i ràbia que tenia cap a mi, ja que en aquell temps (com ara) era per a Roig i companyia com una pedra a la sabata.  
Mentre Ferré, com sempre, es limitava a assentir amb el cap i mostrar-se fidel al seu jefe, Rius era l’assessor legal de la Comunitat de Regants de la Dreta que, llavors, com ara, presidia Manolo Macià.
Els temps ha passat. Aviat farà 10 anys, concretament el 18 de juny, des de que el govern de Zapatero va derogar els articles de la llei del PHN que preveien transvasar 1080 Hm3 d’aigua cap a d’altres conques hídriques. Ara, l’alcalde d’Amposta és Ferré que, com sempre, en aquest aspecte, farà el que li mani el seu partit que faci... Rius, va ser despatxat de la Comunitat de Regants de la Dreta tan aviat com va deixar de ser President del Consell Comarcal del Montsià i Roig, després de seguir com a senador i director general de no sé què de la Conselleria de Salut de la Generalitat, s’ha jubilat (o no)
Com a compensació per la manca de cabal de l’Ebre (si és que s’acaba posant en marxa el pla previst per Miguel Árias Cañete –esperem que no!-) i per a que no entri la falca salina riu amunt, es vol construir un dic de contenció abans d’arribar a Sant Jaume d’Enveja i Deltebre (en sentit mar cap a terra) Com és normal, aquest dic costarà uns quants milions d’euros.
Mentre els de CiU van aprendre dels seus propis errors i saben que van perdre la seva Generalitat en bona part, pel factor Ebre i ara, volen escenificar el seu suport des del primer moment, qui no s’ha mogut ni un mil·límetre ha estat Manolo Macià i el seu equip.
A Amposta CiU sap que té entre els seus vivers de vots, els de molts dels membres de la Comunitat de Regants i, per tant, no li pot donar l’espatlla a Manolo.
I aquí ve la meva pregunta: Què faran, s’ho jugaran a cara i creu?
No, evidentment que no. L’altra etapa es van posicionar massa en contra de la PDE per a pensar que ara ens donaran suport incondicional. Mentre alguns dels gregaris escenificaran un apropament un apropament al moviment antitransvasista, per baix ma sé seguirà donant suport als regants. De debò que algú espera que facin el contrari?