divendres, 7 de març del 2014

NÚMEROS CANTEN (I FETS TAMBÉ)

Números canten és una frase feta que, evidentment, no vol dir que estan entonant una cançó, sinó que posen al descobert una evidència.  
Això és així sempre que els números es facin en rigor per professionals experts i, a poder ser independents. Polítics, abstenir-se!
Si posem les matemàtiques o l’economia en mans dels polítics, malament anem!
Dos proves evidents i clarificadores.
La Junta d’Andalusia ha publicat el seu estudi sobre les balances fiscals espanyoles. Conclusió: Extremadura és l’autonomia més perjudicada i Catalunya la millor tractada.
Els estudis seran més complerts i fiables quantes més dades s’hagin tingut en compte a l’hora de realitzar-lo. Ara bé, si comencem a prendre dades d’aquí i d’allí o apartar les que no ens interessen, evidentment el resultat de l’estudi és inexacte per usar una paraula suau. En el cas que ens ocupa, a part de ser erroni voluntàriament, és demagògic, ja que no diuen la veritat per a buscar el propi benefici o, en aquest cas, enganyar els ciutadans d’Extremadura i a tots aquells que són obertament catalanofòbics.  
Per a poder demostrar que Catalunya ha estat la comunitat autònoma millor tractada s’han sumat les inversions fetes per l’estat a Catalunya, més les transferències corrents (subvencions), però també els préstecs que s’hauran de tornar amb els interessos corresponents.
Per a que m’entengueu us posaré un exemple. Imagineu que teniu una nòmina de 30.000 euros anuals, que us compreu un cotxe que us costa 25.000 euros i a l’hora de fer la renda, els vostres ingressos són de 55.000 euros. I, a sobre, no us podeu descomptar ni els interessos que pagueu al banc.
El segon cas ens ve il·lustrat pel Honorable Conseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya Andreu Mas-Colell. Per a justificar (encara més) la necessitat d’instal·lar Barcelona World a Tarragona va donar la següent explicació. Durant el mes de febrer va baixar el nombre d’aturats a Catalunya. Van baixar a Barcelona, Girona i Lleida, però no a Tarragona que va seguir perdent ocupació. La instal·lació del complex de casinos crearà ocupació a Tarragona que és el que li fa falta. Quanta bondat! Com a ebrenc m’agradaria que tinguessin la mateixa consideració cap el nostre territori. Però la història i les hemeroteques ens demostren que no ha estat així. Bona prova la tenim en el parc temàtic de Port Aventura. Abans d’acordar l’emplaçament definitiu es va parlar de posar-se al terme municipal de l’Ametlla de Mar. Segur que quan aneu cap a Tarragona (ja sigui en autopista o nacional) us heu fixat la gran extensió que hi ha de terra erma abans d’arribar al coll de Balaguer. Fa dècades s’hi va construir el primer circuit permanent de Catalunya: el de Calafat. Però quan es va decidir construir un gran circuit com és el de Montmeló, tampoc es va optar per fer-se a les Terres de l’Ebre.
Ha quedat clar?