dissabte, 12 d’abril del 2014

JOSEP POBLET, JURISTA DE RECONEGUT PRESTIGI?

Josep Poblet, alcalde de Vila-seca i President de la Diputació de Tarragona va ser imputat per 5 delictes en una peça separada derivada del cas Innova de Reus de presumpta corrupció sanitària. Abans ho havia estat la seva dona que ocupava un càrrec dintre del mateix hòlding empresarial.  
Josep Poblet va arribar als jutjats de Reus acompanyats de tot el seguici de regidors del seu grup que, com ell, també estan imputats pel mateix. Ja davant del jutge es va negar a declarar.
Em van sorprendre les seves paraules en sortir de la seu judicial: Aquest jutge de Reus no és competent per a jutjar un cas que afecta l’Ajuntament de Vila-seca.
He buscat a la Viquipèdia si Poblet és advocat, però no, és llicenciat en Geografia i Història (per cert, la ressenya d’aquest diccionari és mol curta i, possiblement impròpia en una persona que ha ocupat càrrecs polítics importants) Per tant, m’estranya la contundència de la seva afirmació, ja que no és un jurista de reconegut prestigi. Ja sé que em direu que té un advocat defensor que ha hagut de dir-li això, però, evidentment, no deixa de ser una interpretació molt lliure sobre el tema que els afecta.  
Amb l’actitud de Poblet veig una manera d’entorpir tot el possible el procés judicial i, a la vegada, dilatar-lo en el temps. Una estratègia més pròpia de delinqüents ben assessorats que de polítics de primera fila.
El càrrec de la President de la Diputació de Tarragona és prou important com per a ser un model de comportament. A part, es diputat al Parlament de Catalunya, ja que va ser el cap de llista de CiU en les dues darreres eleccions autonòmiques.
D’un polític honest caldria esperar una actitud ben diferent: la de col·laboració amb la justícia fins allà on calgués. En canvi, quan algú és culpable, per molt que proclami la seva innocència als quatre vents, posarà tots els pals a les rodes que siguin necessaris mentre mira de trobar una escletxa legal que li permeti una sortida, encara que aquesta no sigui tot el digna que caldria desitjar. Però aquest punt importa ben poc.
Des del meu punt de vista tot aquest afer fa massa pudor. Sé sap que el cas Innova, que van inventar els socialistes de Reus, esquitxa a la majoria dels partits que han format part del consistori de la capital del Baix Camp. Va ser gràcies a un regidor de les CUP que ho va denunciar, que es va descobrir tot l’entramat i les diferents ramificacions al llarg i ample d’una bona part de la província.
L’altre dia em deia un company que no és partidari de judicialitzar la política. Amb aquesta afirmació s’hi pot estar d’acord o no. Segurament, si arribessin al jutjat tots els casos irregulars que passen als ajuntaments (o a qualsevol altra administració), els alcaldes no pararien d’entrar i sortir dels jutjats. De vegades, quan el cas és molt evident, el fiscal decideix actuar d’ofici i és quan el jutge (l’únic que té potestat per a fer-ho) demana un registre.
Sembla ser que el registre per part de la Guardia Civil a la seu de l’Ajuntament de Vila-seca va tenir lloc fa uns 15 o 20 dies. Després d’allò, Josep Poblet hauria estat ingressat a l’hospital de Santa Tecla durant una setmana aproximadament per un atac d’ansietat. Evidentment, abans de la seva participació als actes del centenari de la Mancomunitat de Catalunya.