dilluns, 14 d’abril del 2014

REFLEXIONS EN GELAT SOBRE EL BARÇA

Les repercussions de la dura derrota del Barça contra l’Atlético de Madrid del passat dimecres, encara duren... I duraran... Segurament, dintre d’uns anys, quan es veurà el resultat i veure que va ser d’1-0, ningú se’n recordarà de que l’equip matalasser va donar un bany de futbol als culers, sobre tot durant els primers 20 minuts de joc quan van fer el gol i, a més a més, van tirar 3 pilotes als postes de la porteria de Pinto.
Xavi, al final del partit, va dir que el Barça va tenir ocasions per haver empatat el partit i fins i tot guanyar-lo. Però ahir li recordaven a Xavi que es va oblidar de les oportunitats que va tenir l’Atlético... I és que la derrota va coure als jugadors del barça. Segur!
Abans del partit, semblava que el Barça tenia molt clar com se’ls hi havia de jugar. Els precedents d’enguany deien dues coses: 4 partits 4 empats i que quan hi havia hagut gols, els madrilenys sempre havien marcat abans. Per tant, el Barça estava obligat a trencar les estadístiques. Eren conscients que en els darrers minuts del partit d’anada de la Champions, quan el Barça va jugar com ho sap fer, Neymar va fer el gol de l’empat i va tenir el rival contra les cordes. Per tant, s’havia de jugar igual.
Però sorprenentment, en el partit de tornada no va ser així i el Barça va trigar moltíssim en entrar en joc. Vaig escoltar per la ràdio la següent frase: No es van calçar les botes fins el minut 20... I així no es pot aspirar a passar l’eliminatòria i més si davant tens a un equip intens, rocós, que quan superes la defensa et trobes amb un porter immens que ho atura quasi tot.
Per acabar-ho d’adobar, a la roda de premsa del final del partit, Martino va justificar que Messi jugues per la banda dreta per a que no entrés tant en joc, però quan ho fes, tingués molta més facilitat a l’hora d’entrar cap a porteria. No vaig veure el partit, però segons sembla, al començament de la segona part va tenir un parell o tres d’oportunitats clares que no va acabar de definir. Certament Messi no va ser el Messi que ens té acostumats. A part d’això, i de llarg, va ser el jugador de camp que menys quilòmetres va recórrer, la qual cosa corrobora el poc rendiment que va tenir el jugador argentí. I ell que havia de ser l’arma de destrucció massiva per a guanyar a l’Atlético. Si recordeu, els dos partits de la Súpercopa de Espanya més el partit de la primera volta de la lliga, Messi no estava en plenitud de facultats i, després de recuperar-se de la lesió, eren molts el que esperaven que fos el jugador determinant que acostuma a ser. Però no va ser així i per això, molts dels qui van veure el partit, el van criticar durament i fins i tot demanaven que el venguessin ara que encara ens el pagarien bé...  
La majoria de comentaristes apunten cap a Martino a l’hora de buscar el màxim responsable de la desfeta i ja ningú dóna un duro per ell: La sanció de la FIFA prohibeix fitxar jugadors, però no un entrenador...NO n’entenc prou per a dir que Rosell i la seva junta es van equivocar a l’hora de buscar uns substitut per a un Vilanova que va recaure per segona vegada del seu càncer. Potser tot va anar mol ràpid perquè no hi havia gaire temps per a rastrejar la borsa d’entrenadors. Probablement... Però, a toro passat, està clar que s’hauria d’haver fitxat a algun entrenador amb un perfil Barça més accentuat.
Durant tota la temporada s’ha criticat a Martino de manca de recursos tàctics que permetessin el factor sorpresa. Per exemple s’explicava que Guardiola, durant l’entrenament del dia abans del partit, no feia jugar mai l’equip titular que tenia al cap per a l’hora de l’encontre. Martino sí. Aquesta circumstància permet l’entrenador de l’equip rival descobrir els punts febles i mirar de contrarestar els forts.
Un altre aspecte que sé li critica és que, a l’hora de fer les alineacions, tingui més en compte els noms que l’estat de forma dels jugadors. Així per exemple Alves sembla intocable, Mascherano, com que Puyol ha estat pràcticament tota la temporada lesionat, també i, finalment, Cesc porta una pájara tota la temporada que espanta.
Bartra ha demostrat en escreix les poques vegades que ha jugat, que és un dels defenses més fiables, Montoya ha estat inèdit i Song només ha jugat partits intranscendentals. Cóm és pot fitxar un jugador com Song sinó serveix per al primer equip? Perquè els temporades anteriors tampoc és que jugués gaire més. A sobre, al Periódico de divendres vaig veure que s’està buscant un migcampista per a reforçar la línia medul·lar. Tot plegat sembla un cúmul de despropòsits.
Els experts també es pregunten perquè juga primer Alexis Sánchez que Pedro i només hi troben una resposta: Pedro no es queixa mai. I na darrera pregunta: Per què va substituir a Iniesta, un jugador determinant en moltes ocasions i que darrerament estava en estat de gràcia?
La sanció de la FIFA no fa més que agreujar la situació. Si, finalment, la sentència es converteix en ferma, quines solucions tindrà el Barça? Sembla ser que recuperaran Rafinha i Deulofeu i, amb menys possibilitats Bojan. En contrapartida, a part de l’anunciada marxa de Valdés, Cuenca té escasses possibilitats de continuar i Tello, si res canvia, plantejarà anar-se’n. El panorama sembla molt fosc, quasi negre.
El nou equip tècnic del Barça (Zubizarreta tampoc hauria de continuar) hauria d’aprofitar per fer una revolució total a la plantilla i això passaria (no hi queda més remei) que cobrir les mancances del primer equip amb jugadors pujats del filial o, fins i tot, del juvenil. Durant anys, sobre tot durant l’època de Guardiola, cada temporada hi pujava al primer equip al menys un jugador que s’acabava consolidant. Aquesta tendència ha anat a menys durant els darrers anys i penso que s’hauria de recuperar i aquest any seria el moment de fer-ho.
És evident que l’època d’èxits del Barça havia d’acabar algun dia, però no és el mateix perdre partint-se el pit que donar una sensació lamentable com la que van donar dimecres al Manzanares.