diumenge, 27 de juliol del 2014

‘MOVIMENTS’ PER L’ESQUERRA

A Tortosa s’ha presentat una nova formació política per a participar a les municipals de 2015: Movem Tortosa. Aquesta formació està integrada per diferents partits i agrupacions com per exemple Avancem, Procés Constituent, ICV, però també exmilitants socialistes com Cristina Bel i Jordi Bonilla; tots dos han estat regidors de l’ajuntament tortosí.
Només saber-se la notícia, des del PSC de Tortosa van qualificar la nova formació com a marca blanca d’Iniciativa. Des del meu punt de vista és una forma molt simplista de qualificar-ho.
És una evidència que l’esquerra (al menys la que hi ha més enllà del PSC) s’està reagrupant per a donar resposta a la inquietud ciutadana de transformar la manera de fer política, tal com s’ha fet durant els darrers anys.
La irrupció al panorama polític català (però també espanyol) de tota una sèrie de formacions encapçalades per persones que, fins ara, no s’havien identificat en política. Pablo Iglesias II (Podemos), però també Ada Colau (Guanyem) o Arcadi Oliveras i Teresa Forcades (Procés Constituent), en serien clars exemples.
No tenia sentit que cada una d’aquestes formacions es presentés per separat, quan, a la pràctica totes pretenen el mateix: la regeneració de la política. També cal tenir en compte que, la majoria d’aquestes persones no tenen ni la més mínima intenció d’encapçalar una candidatura i, per tant, no haurien de posar cap trava a qui es volgués presentar com a cara visible de la nova formació (o coalició)
Que a Tortosa es presentin antics militants socialistes pot tenir diverses interpretacions. La primera seria el desencant amb el PSC pel tema del dret a decidir, però tampoc no descartaria les males relacions que hi poden haver entre els que han abandonat la formació i Joan Sabaté, el primer secretari de l’agrupació local.
El Periódico publicava divendres una consulta sobre com quedaria, ara mateix, el repartiment de regidors a l’Ajuntament de Barcelona. L’únic gran partit que guanyaria regidors seria ERC, la resta (CiU, PSC, PP i ICV) en perdrien. En canvi entrarien a formar del consistori Guanyem i C’s.
No obstant, no es descarta que, finalment, ICV i Guanyem poguessin presentar-se junts, la qual cos comportaria, molt possiblement, guanyar algun regidor d’aquells que es solen perdre pels decimals dels repartiment.
De la consulta m’ha cridat l’atenció que no hi surt la formació Podemos (Podem si finalment es presenta a Catalunya) Tinc la sensació de que hi ha molts joves que, en cas de presentar-se, li donarien el seu vot.
Depenent de com evolucionarà el panorama polític català i de la dificultat que segurament tindran els partits de l’esquerra per a formar govern a Barcelona, el més lògic és pensar que hi haurà un pacte institucional entre CiU i ERC i que sigui alcalde el cap de la llista més votada. Si finalment l’alcalde és Xavier Trias, caldrà veure si Alfred Bosch, finalment es queda com a cap de l’oposició recolzant CiU.