dissabte, 16 d’agost del 2014

DIARI DE L’AGOST. DISSABTE 15

 Costums i tradicions. Em dóna igual si em critiqueu. En 8 anys de regidor mai vaig assistir a cap acte religiós. Ni tan sols a la ofrena a la Mare de Déu de l’Assumpció, la patrona d’Amposta. Tampoc mai m’havia apropat a veure la ofrena ni que fos per curiositat. Ahir, no és que hi anéssim, simplement ens varem trobar amb la gent a la sortida de missa. La sorpresa va ser majúscula, tant per a la meva dona (ampostina de tota la vida), com per a mi que només porto 25 anys. Pels carrers Sant Josep i Grau (tots dos perpendiculars al carrer Major, que és el que porta a l’arxiprestal d’Amposta) hi anaven un bon grapat de manoles. Sabeu que són les manoles? Dones amb mantellina i peineta. Una tradició (que voleu que us digui) molt més espanyola que catalana.
A l’ofrena també hi van cavalls amb els seus corresponents genets (evidentment) vestits als més pur estil de domador, d’aquells que normalment veiem a la televisió quan sortien festes tradicionals andaluses... En fi. Després tots som catalans i tots volem votar el 9-N. Jo crec que seria bo tornar a escoltar la cançó de la Trinca els Tres mosqueters que si bé anava de nouvinguts a Catalunya que al cop de poc temps sé sentien catalans, es podria adaptar amb unes petites modificacions de la lletra als temps actuals. Llavors potser molts se'n adonarien el molt que han canviat en els darrers anys.


Concert del Gitano Blanc. Es podria dir que ha estat l’únic acte que he assistit en totes les festes d’Amposta 2014. També vaig assistir al taller casteller que els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta van fer al marc de les festes alternatives de Sortim al Castell, però aquest no compta, cert?
La banda de l’Andreu Carranza ens va amenitzar amb un gran concert ple de rumbes, boleros i altres estils musicals, amb lletres que sempre tenien que veure amb la nostra terra, sobre tot a la Comarca de la Ribera d’Ebre, ja que la majoria dels músics té que veure amb Flix.
Llàstima que el lloc escollit per a fer el concert no va ser el millor. L’acústica de la plaça del Mercat és prou deficient per a que algunes paraules s’escapessin i no acabessis d’entendre bé la lletra de les cançons. Potser per això la gent més gran (la majoria de 75 anys cap amunt) anaven abandonant poc a poc el concert. Ara bé, els que allí ens varem quedar, no sé si dir incondicionals del Gitano Blanc, però si coneixedors de la trajectòria artística del grup riberenc. Els vaig veure amb ganes de passar-ho bé i atenen a les peticions dels músics quan se’ls hi demanava que col·laboressin fent palmes o cantant les tonades.
Per cert, a la dreta de l’escenari hi havia una taula on estaven asseguts l’alcalde, la regidora de festes i d’altres regidors i acompanyants. Ni rastre de la primera dama.
En acabar el concert vaig anar a saludar a l’Andreu (recordareu que li vaig fer una entrevista) i després encara vaig estar per allí un moment abans d’anar a fer un mos a un establiment de la zona. L’alcalde continuava allí. No se’l veia amb ganes de tornar a casa a retrobar-se amb la seva muller malaltona...


Diada Castellera a la Sénia. Igual com l’any passat, la colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta hem estat els encarregats d’obrir les festes majors de la Sénia 2014. Encara que l’actuació no ha estat tan brillant com hauríem volgut, la colla s’ha divertit força. De fet només hem descarregat el pd4 de benvinguda i hem carregat el pd4 de comiat (ha caigut quan estava baixant l’enxaneta) També hem fet una torre de 5, però aquest castell no puntua perquè no arriba a 6. El 4d6, tot i intentar-lo dues vegades, les enxanetes s’han fet enrere i no s’ha pogut descarregar. Una llàstima.
Després, una part de la colla, ens hem desplaçat a la zona de Sant Pere, al costat del riu Sénia per a compartir dinar. La canalla, però també alguns grans s’han banyat a les fredes aigües del riu en un dia on, el temps, tampoc acompanyava massa.
Però l’important és la bona sintonia de la majoria dels membres de la colla.

Per cert, a partir d’ara fins principis de setembre comencem vacances. Després caldrà agafar-ho amb força per a que la diada d’Amposta (que servirà per a commemorar l’aniversari del bateig) sigui un èxit.