dilluns, 22 de setembre del 2014

CIRCULACIÓ PLENA DE VICIS

Avinguda de Catalunya amb la mitjana oberta.

És que no puc fer-hi més. De tant en tant he de recordar totes les males pràctiques que veig quan circula per Amposta. D’imprudències en cometem tots, normalment degut a despistes, però hi ha comportaments que no són imprudències, sinó fet conscientment tot i saber que les normes de circulació ho prohibeixen i que s’arrisquen a ser multats. Anem a veure’n unes quantes (segur que me’n deixaré alguna)  

1.- Conduir parlant pel mòbil.
2.- Circular en sentit contrari.
3.- Girar quan no es pot fer.
4.- No posar l’intermitent per anunciar un gir, sobre tot a les rotondes.  
5.- Aparcar a un lloc que està prohibit o bé fent nosa als vianants.
6.- No respectar els passos de vianants.
7.- Circular amb més velocitat de la permesa.
8.- Accelerar fort a altes hores de la matinada.
9.- No respectar la prioritat dels altres vehicles, sobre tot a les rotondes.
10.- No fer adequadament stop.
11.- No respectar els passos de vianants.  

Us posaré un exemples concrets:

Avinguda Catalunya. Carril habilitat per a girar a l'esquerra.

1.- Des de fa uns mesos, a l’avinguda de Catalunya, en sentit descendent, es va obrir la mitjana per a poder girar cap a la dreta. Es va habilitar el carril esquerre amb la consegüent senyalització horitzontal. Són molts els vehicles que circulen per l’esquerra (avançant a d’altres vehicles o no) i que passen de llarg. També hi ha qui aprofita l’obertura per a creuar l’avinguda en sentit contrari.
2.- Entrant Amposta des del Montsià interior per l’avinguda de Santa Bàrbara, es pot circular pel lateral des de l’alçada del carrer Murillo fins l’Amèrica. Quan t’incorporés a l’Amèrica, com aquest només és d’un sol sentit de circulació, obligatòriament has d’anar a la dreta. Està perfectament senyalitzat amb la corresponent senyal vertical i fins i tot el darrer tram fa un gir cap a la dreta. Tot i això, hi ha cotxes que aprofiten quan no ve ningú, van cap a l’esquerra, s’incorporen a la rotonda i segueixen per l’avinguda de Santa Bàrbara.
3.- El tram final del Gran Capità és de doble sentit de circulació entre el carrer Amèrica i l’avinguda de Catalunya. Però hi ha un petit tram (al final de tot) que només és de sentit ascendent tal i com ho marquen les fletxes pintades al terra. Hi ha que venint des del lateral de l’avinguda de Santa Bàrbara, en lloc de seguir fins el carrer Escoles, creua l’avinguda (4 carrils) i baixa pel carrer Gran Capità.
4.- Fins fa uns anys, l’avinguda de Catalunya era tota preferent. Però com que pel carrer Amèrica hi passen molt cotxes (potser més que per l’avinguda), es va decidir que fos aquest el preferent i, per tant, es van posar senyals d’stop (tan horitzontals com verticals) per a obligar a parar els que circulen per l’avinguda Catalunya tant en sentit ascendent com descendent. Sembla ser que encara hi ha conductors que no se’n han assabentat i creuen el carrer Amèrica sense fer l’stop.
5.- Al mateix punt, hi ho cotxes que baixen per l’avinguda de Catalunya i maniobrant cap a l’esquerra, fan un gir de 360º per a continuar en sentit ascendent.

Tram final del carrer Gran Capità. Les fletxes indiquen el sentit.

Només fa uns mesos, l’Ajuntament d’Amposta es va gastar uns diners completant la retolació dels carrers, però, no hauria estat molt millor mirar de completar la senyalització de trànsit. Mireu, a Amposta hi ha molts pocs carrers de doble sentit de circulació i molt poques senyals que t’indiquen que no pots girar cap a la dreta o cap a l’esquerra. De vegades (sobre tot els forasters) volen girar cap a un determinat carrer i se’n adonen que hi ha una senyal d’accés prohibit. I de vegades ni la veuen la qual cosa fa que circulin en sentit contrari fins que se’n adonen.
La circulació per les rotondes mereixen un apartat. Quants conductors hi ha que saben circular bé per les rotondes? Quan la meva generació ens traguérem el carnet, de rotondes no n’hi havia i, per tant, ningú ens ha ensenyat com fer-ho. Però la lògica està per alguna cosa. Quants conductors hi ha que fan servir l’intermitent per a senyalitzar si estan donant la volta o volen sortir? Sovint em trobo que tot i portar l’intermitent de l’esquerra indicant la meva intenció de voltar, els automobilistes surten i es posen tot just davant meu. De vegades hi ha qui et veu i, per tant, no s’acaba d’entendre la seva actitud; però d’altres vegades fan com aquell que no t’ha vist o simplement no miren.
Per acabar voldria parlar de les motocicletes. Ara mateix estan fent una campanya de sensibilització per evitar els accidents dels motoristes, recordant-los que són molt més vulnerables. Al final de tot diuen: automobilista, respecta al motorista i motorista, respecta a l’automobilista... El problema és que la majoria dels motoristes no respecten els automobilistes i fan coses molt estranyes. A qui no li han avançat per la dreta? I a qui no li han avançat per l’esquerra amb ratlla continua?
Una vegada, a Tortosa, a la cruïlla de l’antiga central lletera (avinguda de l’estadi amb carrer Amposta), mentre jo feia stop, un jovenet amb un ciclomotor es va posar al meu davant i a l’esquerra. Quan es va poder sortir, creuant per davant de mi, se’n va anar a la dreta. Imagineu-vos si me’n hagués refiat i hagués sortit accelerant el cotxe...     

Tram final del Gran Capità. Cotxer circulant en sentit contrari.

Carrer Gran Capità. Tram de doble sentit.