dijous, 23 d’octubre del 2014

Recorda: tu decideixes

ENRIC HERNÀNDEZ
Director

«Si vols podràs participar i votar (...). Recorda: el 9-N tu participes, tu decideixes». És el que diu la campanya institucional de la no-consulta d'Artur Mas, la magna representació en què la Generalitat muntarà ficticis col·legis electorals per donar solaç a l'independentisme -i només a l'independentisme-, que legítimament fingirà exercir el seu dret a decidir dipositant paperetes simbòliques del Sí-Sí en urnes testimonials. De boca del mateix president hem sabut aquesta setmana que la votació que amb tota la pompa i circumstància va convocar el 27 de setembre, jornada que l'oficialisme mediàtic va qualificar d'«històrica», tampoc era la «definitiva». Mas ens va venir a dir que ja sabíem que la consulta en què va basar el seu programa de govern era en realitat un assaig, així que tant és que la cita del 9-N virtual tingui més de festa que de democràtica. Que la veritat aflori, fins i tot amb retard, indicaria en principi un saludable canvi de tendència en la política catalana, però el missatge institucional del Govern sobre aquest «procés participatiu» frustra tota esperança en aquest sentit.

Transparència o propaganda

«Votar» significa «emetre dictamen en una reunió o cos deliberant»; és a dir, amb conseqüències. I «decidir», «formar judici definitiu». Ni una cosa ni l'altra, desafortunadament, passaran el 9-N, i sorprèn que ho pretengui una administració que presumeix de transparent. La Generalitat potser hauria de reservar el seu enginy propagandístic per quan es convoquin les eleccions, fora que ja estiguem en plena precampanya i tot el que passa no sigui sinó tramoia electoral.
Després de trencar amb ERC, Mas ha d'aclarir als catalans si està o no en condicions de seguir governant Catalunya, i amb quins aliats. Supeditar l'avançament electoral a la forja d'una llista unitària liderada per ell indica que la prioritat no és governar, sinó apuntalar el seu lideratge. I que CDC concep la col·lecta de paperetes del
9-N com un reconeixement popular al candidat Mas; la reedició del cartell del 2012 en què emulava Moisès, aquesta vegada sensephotoshop. Efectivament, el 9-N l'independentisme decideix... qui enarbora la seva bandera.