diumenge, 30 de novembre del 2014

LA GALERA: ESPAIS DE LA GUERRA CIVIL. LES TRAVESSIES

Destruido el 18-04-1938.
Molts de vosaltres haure estat a la Galera durant els dies de la Fira de la Terrissa. Amb una mica de sort haureu visitat algun indret del poble com la torre, el pont sobre el barranc de la Galera, d’origen romà per on va passar la via Augusta, el Pouet de Sant Vicent o el darrer centre terrisser en actiu que encara hi queda.
Però ja seria una gran casualitat que al visitar el pont us haguéssiu fixat amb les dues inscripcions que hi ha a les baranes.
A la de la dreta, segons vas cap al S, s’hi pot llegir: Destruido el 18-04-1938. I a la de la dreta: Reconstruido el 14-11-1938.
O sigui, el pot va estar inutilitzat durant quasi 4 mesos. Què va passar?
Per les dates i també pel títol de l’entrada, segurament ho heu endevinat fàcil. Durant la retirada, l’exèrcit republicà el va destruir per a dificultar el pas de les tropes franquistes pocs mesos abans de començar la batalla de l’Ebre.
Ara us faré una pregunta a la que segur, la gran majoria de vosaltres no tindreu resposta: I per on va creuar la gent el barranc durant tot aquest temps?
Reconstruido el 14-11-1938. 

Tant a la part de dalt del pont, com a la de baix, es van habilitar dues travessies. La primera estava a més distància de la carretera, potser a uns 400 metres, mentre que la segona devia estar a uns 200. Eren popularment conegudes com la travessia de dalt i la travessia de baix. Així de senzill.   
En l’actualitat encara s’hi poden veure restes, tot i que el barranc i el pas del temps s’han encarregat d’esborrar bona part de les mateixes.
A la foto que he fet aquest matí es pot veure el començament de la travessia de baix pel costat esquerre del barranc. S’entrava a la Galera pel carrer Sant Antoni, el que dóna al mateix costat de la torre.

El pont vist des de l'atalaia de la Torre. 
     

El carrer de Sant Antoni. Al fons la serra de Godall.
Inici de la travessia de baix, pel costat esquerra del barranc. 
Aquí es pot apreciar millor el camí que portava al poble. 
El mateix camí una mica més amunt.