diumenge, 18 de gener del 2015

ÈPOCA DE ‘TIMOS’

matge d'arxiu on es veu un 'banyista' en el punt de l'eix de l'Ebre que s'inunda quan plou a Tortosa. Foto: (via @pcabanes) (Aguaita.cat)
La paraula timo no existeix a lèxic català, però la podríem traduir per engany, estafa, presa de pèl...
No sé si ha estat coincidència o bé una conjunció d’astres, però en el darrer mes n’hi ha hagut alguns, des del meu punt de vista, alguns de sonats. Anem a repassar-ne uns quants:

1. 1 milió d’euros per resoldre les inundacions de l’Eix de l’Ebre a Tortosa. Avui en dia parlem de milions d’euros com antigament parlàvem de milions de pessetes... Us heu parat a pensar quan és un milió d’euros? Jo ho trobo una mica exagerat, què voleu que us digui. L’altre dia, mig en broma mig en serio, un amic em deia:

-Mira, l’enginyer que farà el projecte ja s’emportarà la meitat, després l’empresa constructora... Ja veuràs com al final quadra...

Li va faltar dir les comissions que s’emporten alguns. Bé, potser ho va insinuar... De totes formes, si volen, per la meitat de preu, em comprometo que cada vegada que s’inundi, anar i xuclar l’aigua amb una palleta...

2. La Grossa de Cap d’Any. Us posaré al dia. L’any 2013 la Generalitat de Catalunya, per mig de l’organisme autònoms de Jocs i Apostes, va crear la Grossa de Cap d’Any per a intentar fer la competència al Sorteig de Nadal. Tot i no vendre’s totes les butlletes, es va decidir per a la del 2014 fer-ne el doble. Resultat: es va quedar molts més números per a vendre. Arriba el dia del sorteig i zasca!: el número de la Grossa no es va vendre. Diuen que tan els beneficis com l’import dels premis no repartits aniran a parar a ajuts socials... Però qui s’ho creu? Més aviat aniran a quadrar els comptes de la Generalitat.

3. Les campanades de Canal Sur. Va ser tan sonat que en poques hores va donar la volta a Espanya sense etapes i va ser motiu de mofa a totes les xarxes socials. Resulta ser que quan els andalusos es preparaven a rebre l’any nou veient les campanades pel canal autonòmic, sonen la primera, la segona, la tercera... I de sobte surt la publicitat de la ciutat de Jérez i els esdeveniments que tindran lloc l’any 2015. La gent, a casa, es van quedar estupefactes amb el quart gra de raïm a la ma sense saber que fer... Hi van haver dimissions, cessaments... Realment no n’hi havia per a menys! Molts andalusos ja han anunciat que l’any que ve les veuran per un altre canal. L’any que ve no tornarà a passar, segur!   

4. El primer nadó del l’any. Ves per on, el primer nadó del 2015 a Catalunya (i Espanya) va ser un xiquet de Roquetes i va néixer al Verge de la Cinta de Tortosa... Però ah!, ho va fer per mig de cesària. La controvèrsia ja està servida! Sembla ser que no estava programada, però sempre hi ha qui pensarà que hi va haver tongo. I és que la gent som així de malpensats.    

5. De Guindos i no tenir por de perdre el lloc de treball. Què fort tu! Surt el Ministre d’Economia del Govern d’Espanya i diu que com que s’estan creant llocs de treball, ara, la gent no tenen por de perdre la feina. No hi perdré massa temps, només explicaré un comentari que vaig escoltar per la radio de la boca d’un treballador:

-No tinc por de perdre la feina perquè la que tinc és mol precària. 

La majoria dels casos són anecdòtics, però el primer i el cinquè, des del meu punt de vista, són un intent de presa de pèl monumental. És cert que en el primer, el de solucionar el problema d’inundacions que pateix l’Eix de l’Ebre a l’alçada de l’antic traçat de la via del tren, no conec el projecte, però segueixo pensant que 1 milió d’euros són molts diners i que tal vegada és podria fer per una quantitat molt inferior. De fet ara ja hi ha instal·lades unes bombes per a treure l’aigua, però com que tampoc plou tots els dies i no s’inunda sempre que plou, quan ho fa en quantitat resulta que mai funcionen, tot i el manteniment que asseguren que es fa.
I les afirmacions de De Guindos són de jutjat de guàrdia. La gent sempre ha tingut por en perdre la feina i ara no serà un excepció. Sobre tot aquells treballadors de més edat i els que no estan qualificats, molts d’ells amb càrregues familiars i sovint financeres (hipoteca del pis, préstec del cotxe...) 

Ara bé, el pèl ens el prendran si ens el deixem prendre i cada vegada veig a la societat molt més incrèdula amb els governants que tenim.