dimarts, 20 de gener del 2015

HISTORIETES DE L'AMPOSTA PROFUNDA X

Als qui sou d’Amposta us suposo assabentats i, potser fins i tot a alguns més que us moveu pel món de la comunicació i la cultura.
Dijous es va presentar a Amposta la IV edició del cicle de conferències Biografies Ampostines, amb una de ben suggerent: Joan Maria Roig, breu història d’algunes passions. A càrrec de qui? A càrrec del propi Joan Maria Roig. Yo me lo guiso, yo me lo como... Si normalment el ponent sol deixar bé el personatge, aquest cop encara més. El va haver de deixar fantàsticament bé...  
Com a ciutadà d’Amposta que sempre he rivalitzat amb Roig (deixem-ho així), em pregunto sobre quines passions parlaria Roig de Roig... Ell, sempre ha dit que Amposta ha estat la seva gran passió i més d’un cop li vaig sentir dir que es trencaria el pit per Amposta... El seu gran mentor i amb qui és fa fixar a l’hora de fer política, també ho feia tot per Catalunya i ara està imputat per la Justícia i no només ell, sinó que també la majoria de la seva família.
Les úniques grans passions d’aquests personatges són: poder i diners. I que no us enganyi ningú.
A part de la seva vida personal (no penso entrar en aquest tema), com a polític, què ha fet? Segurament durant la seva etapa d’alcalde (24 anys) va inaugurar moltes coses, però per cap d’elles passarà a la història. És a dir, no va ni inaugurar ni promoure cal infraestructura tant emblemàtica com el pont penjant, per a que ens entenguem, ni res que sé li assembli ni tant sols de lluny.
Fer una conferència parlant de la seva activitat política, d’entrada em sembla megalòmana i avorrida.
Durant molts anys va viure de l’herència dels 2 primers ajuntaments democràtics que van posar les bases per a l’Amposta moderna que avui coneixem. La resta va venir rodat i si guanyava per àmplies majories absolutes, entre d’altres coses, era degut als servilisme de moltes famílies a qui havia col·locat a un o diversos membres i a la desqualificació dels seus adversaris polítics.

No diré que Roig ha estat un personatge gris, per a mi, el millor qualificatiu per a definir-lo, és el de fosc. I sé de que parlo.