dimecres, 18 de febrer del 2015

18 de Febrer DIA D’ACCIÓ MUNDIAL EN DEFENSA DEL DRET DE VAGA

El dret de vaga és un dret fonamental reconegut en gairebé tots els països del món i ara està en perill. Per això la Confederació Sindical Internacional (CSI) ha convocat una jornada d’acció mundial perquè les patronals de l’Organització Internacional del Treball (OIT) se’l volen carregar. 

La crisi econòmica i financera que patim ha esdevingut el marc que ha servit d’excusa i justificació als poders econòmics representats pels govern neoliberals per posar en dubte la vigència i la sostenibilitat del nostre model de progrés social, basat en l’anomenat  Estat del Benestar. 

Molts han estat els esforços que s’han fet per demostrar la teòrica inviabilitat econòmica d’un sistema públic que protegeixi efectivament el dret a l’educació, a la salut i a les pensions. Amb la intenció de desarmar amb arguments tècnics els que defensem que la cohesió social  depèn de l’accés al benestar, a la igualtat d’oportunitats i al progrés per part del conjunt de la societat, en especial dels més desafavorits. 

El poders econòmics i financers, que promouen la superació d’un marc de benestar i solidaritat per imposar un de competència salvatge i que cerca justificar la fi l’Estat del Benestar per col·locar-lo en mans d’interessos privats, pretén destruir les organitzacions dels treballadors i les treballadores i afeblir les seves eines. Es per això que assistim a un intent de criminalitzar i  limitar el dret de vaga.

El sindicalisme es troba en el punt de mira dels poderosos. El seu objectiu es afeblir les organitzacions sindicals, dirigint els seus atacs contra el seu prestigi, posant en qüestió la seva representativitat democràtica així com la seva capacitat per pressionar i negociar en favor dels interessos dels treballadors i les treballadores. 

La reforma laboral de 2012, que representa l’atac més dur als drets dels treballadors en democràcia; l'aprovació de les taxes judicials que impossibilita l’accés a la justícia, per raons econòmiques; la llei de seguretat ciutadana, que limita greument el dret de manifestació i la capacitat d'expressar les opinions dissidents; la reforma del Codi Penal, que incorpora tot un seguit de figures que s’enquadren en que s’anomena “delictes contra l’ordre públic”. Reformes que tenen per objectiu retallar les llibertats democràtiques per fer callar la protesta social i restringir-ne l’exercici davant de les polítiques de retallades, restrictives i antisocials del Govern del PP, que vol una societat que volen resignada, desmobilitzada i silenciada. Sense capacitat de resposta davant les agressions al nostre sistema de drets. 

L’ofensiva contra la vaga com a dret fonamental ja ha començat. No es pot explicar d’una altra manera el fet que més de 300 sindicalistes estan encausats per la seva participació en manifestacions i en vagues generals. 

A Catalunya els propers dies tindrà lloc el judici contra l’Isma i el Dani, dos joves estudiants que van ser detinguts per participar pacíficament en la vaga general del 29M del 2012 van patir 34 dies de presó preventiva i als que la fiscalia demana 6 i 8 anys de presó. També hi ha encausat el Ricardo Vercher, delegat sindical de TMB, per la seva participació a la vaga general del 14N del 2012. 

El dret de vaga és un dret fonamental, una eina en mans dels treballadors i les treballadores per poder evidenciar el conflicte social en els casos més greus, que el procés d’involució que viu l’Estat espanyol en matèria de drets i llibertats pretén posar en qüestió. 


Per aquets motius les organitzacions sindicals i socials EXIGIM: 

·        L’absolució de l’ISMA I EL DANI i del RICARDO VERCHER i tots els i les sindicalistes encausats per exercir els drets de vaga i manifestació. 
·        La derogació de l’apartat  tercer de l’article 315 del Codi Penal que vulnera l’exercici del dret de vaga. 
·        La retirada del projecte de reforma del Codi Penal i de la Llei de Seguretat Ciutadana (“Llei Mordassa”) que atempta greument contra les llibertats democràtiques. 


NI UN PAS ENRERE EN DEFENSA DE LES LLIBERTATS I DEL DRET DE VAGA!!