diumenge, 22 de febrer del 2015

HISTORIETES DE L’AMPOSTA PROFUNDA XI

Durant les èpoques de crisi és legítim que la gent s’espavili i miri de trobar solució als seus problemes, normalment econòmics. Però per a assolir els objectius, no tot s’hi val.  
Resulta ser que el govern del PP ha fet despertar una normativa que ja fa anys va voler aplicar el PSOE. Aquesta normativa equipararia, a la pràctica, les associacions amb les societats en el tema de les obligacions tributàries. Es fa difícil esbrinar que és el que realment es pretén amb aquesta mesura, però ara com ara està en vigor en espera que algú hi posi una mica de seny.
Bé, des d’una assessoria d’Amposta, es va enviar a diverses entitats, associacions, clubs, etc. de la nostra ciutat un correu electrònic avisant-los sobre aquest fet. El correu electrònic va signat pel president d’una entitat local i és un recordatori (per tant, és molt possible que ja existís un correu anterior) sobre les obligacions formals que passen a tenir aquests tipus de persones jurídiques.
La sorpresa ve quan obres l’adjunt i te’n adones de que, realment t’està adreçat a l’assessoria on ell treballa.
El redactat del correu electrònic, a part de la pèssima redacció, és un cúmul de despropòsits.
El titular de la carta és el següent:  HISENDA OBLIGA ASSOCIACIONS SENSE ÀNIM DE LUCRE, CLUBS ESPORTIUS, A TRIBUTAR PER SOCIETATS.
Aquesta afirmació ja és del tot incorrecta. Hisenda (en tot cas l’Agènica Estatal d’Administració Tributària), té l'obligació de fer complir la normativa. Qui obliga són les lleis i les normes que aproven els polítics, ja sigui als parlaments o pels governs respectius. En tot cas, l’Agència Tributària vetllarà (repeteixo) que es compleixi la normativa seguint els mandats dels seus superiors jeràrquics.  
Per atemorir als receptors del correu, abans que res, ja parla de sancions que anirien d’entre 200 a 600 € per no presentar l’Impost sobre Societats, quan la sanció que s’imposaria per aquest concepte, sempre que hi hagi requeriment per part de l’AEAT, seria de 200 €.
Però el mes greu no és això. Caldria saber com s’ha aconseguit els correus electrònic de les entitats que se’ls ha enviat el correu (que ja avanço que no són totes les del poble), ja que aquí ens podríem trobar amb una vulneració de la Llei de protecció de dades.
Si parlo així és perquè vaig tenir accés a un d’aquest correus. El remitent, en lloc d’enviar-lo amb còpia oculta (CCO), ho va fer de tal manera que quan una entitat rebia el correu, li sortia la relació de la resta d’entitats (amb els corresponents correus electrònics) a les que s’havia enviat el correu. Aquí si que hi ha, sense discussió, una vulneració del dret a la protecció de dades i, per tant, podria ser un fet punible si algú ho denúncia davant l’òrgan pertinent, en aquest cas l'Agencia Española de Protección de Datos