dimecres, 25 de març del 2015

Marta Camps i EL TRIANGLE

JAUME REIXACH

Sigui dit d’entrada. Jo no tinc el gust de conèixer ni tinc res a favor ni en contra de l’exprimera tinent d’alcalde de Lleida, Marta Camps. Tampoc no tinc el gust de conèixer ni tinc res a favor ni en contra de José Crespín, el cap de gabinet del paer Àngel Ros. Ni em dedico a intervenir en les disputes internes que pugui haver-hi en el PSC lleidatà, que han de dilucidar els militants d’aquest partit.

Fa un mes, aquest diari digital va publicar una informació titulada “Una empresa del cas Gürtel “il·lumina” Lleida”. Després d’una llarga investigació periodística, com les que fem des de fa 25 anys a EL TRIANGLE, vam verificar documentalment uns rumors que ens havia fet arribar un col·laborador nostre a la capital de la Terra Ferma.

Deien aquests rumors que el contracte per l’enllumenat de la ciutat s’havia concedit a una empresa vinculada a la regidora responsable de la gestió d’aquest servei. Com a periodista, em va semblar un fet greu i que s’havia d’aclarir. Per això, des d’EL TRIANGLE vam encetar una tasca de recerca en la qual vam poder contrastar i certificar de manera fefaent que:

1. La Paeria, a proposta de la tinent d’alcalde Marta Camps, va externalitzar, per un període de 12 anys, el servei d’enllumenat de la ciutat a la UTE Llum Lleida, formada per les empreses Citélum i el Grup Romero Polo.

2. El Grup Romero Polo no tenia cap experiència anterior en el sector de l’enllumenat públic.

3. El nom del constructor José Antonio Romero Polo surt en dues ocasions en els “papers de Bárcenas” com a donant del PP i per això ha estat imputat pel jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz en el sumari del cas Gürtel.

4. L’extinent d’alcalde de la Paeria, Marta Camps, és accionista de la societat Hidro 1996 SL. Així consta en la seva declaració pública d’interessos i així ho ha confirmat ella mateixa en entrevistes concedides en els últims dies a diversos mitjans de comunicació, com per exemple 8 TV.

5. Hidro 1996 SL, propietat de la família Camps, està vinculada societàriament a les companyies Hidro Lleida SL i Sumihidro Hidráulica SL, com ha comprovat EL TRIANGLE en les consultes fetes al Registre Mercantil.

6. També el Registre Mercantil ens ha confirmat que Sumihidro Hidráulica SL i l’empresa José Antonio Romero Polo SA són administradors mancomunats de la companyia Quality Reg 2012 SL.

És a dir, hi ha una vinculació directa entre els negocis de la família Camps i els del constructor lleidatà imputat en el cas Gürtel. Això és així, li agradi o no li agradi a Marta Camps: ho diu el Registre Mercantil.

Malgrat aquesta evidència documental, l’extinent d’alcalde de Lleida –cessada pel paer Àngel Ros hores després de la publicació d’aquesta informació en aquest diari digital- s’ha dedicat a atacar EL TRIANGLE des de diversos mitjans de comunicació amb tota mena de disbarats. Ha titllat el nostre article de ser “una infàmia” i ha insinuat que els seus continguts ens havien estat facilitats des de la Paeria.

A EL TRIANGLE mai no hem acusat Marta Camps de ser corrupta o de rebre diners del Grup Romero Polo per l’adjudicació del suculent contracte de l’enllumenat, gràcies al qual la UTE Llum Lleida s’emportarà una morterada. No en tenim cap prova i, per tant, no ho podem dir i no ho hem dit en cap moment. Ens hem limitat a assenyalar que, atesa la relació empresarial de la família Camps amb el constructor de la Gürtel, Marta Camps s’hauria d’haver abstingut de participar en totes les deliberacions i votacions sobre l’adjudicació d’aquest concurs públic, al qual s’hi van presentar un total de nou ofertes empresarials, i no ho va fer. Res més.

Jo no entenc la ràbia que destil·la Marta Camps contra EL TRIANGLE. Com a periodistes, hem complert la tasca professional de verificar i contrastar uns rumors que ens havien arribat i que tenien un indubtable interès públic. Haig de dir que una part de la “rumorologia” que vam recollir a Lleida no l’hem poguda confirmar i, per tant, no l’hem publicada.., fins que no aconseguim les proves que l’acreditin.

“Keep calm”, Marta Camps. La informació que ha sortit no ens l’ha donada ningú de la Paeria ni ningú del PSC. Ens l’hem “currada” com a periodistes de trinxera que estem acostumats, des de fa molts anys, a picar pedra. Altra cosa és que, com hem constatat “a posteriori”, moltes víctimes del caràcter rígid, autoritari, despòtic i paranoic de l’extinent d’alcalde s’hagin alegrat de la publicació d’aquesta informació i del seu fulminant cessament. Però això no és de la nostra incumbència.