dimarts, 21 d’abril del 2015

Un escàndol que pot ser el cop de gràcia per al PP

CARLOS ELORDI
Periodista

Si les coses passessin com haurien de passar, la revelació que el Servei Executiu de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac) investiga 705 polítics i alts funcionaris, entre ells Rodrigo Rato, hauria d'eliminar definitivament de l'escena bona part del col·lectiu que ha controlat el poder polític espanyol des de fa dècades. De moment no hi ha gaires dades. En les últimes hores fins i tot fa la impressió que algú ha ordenat el silenci absolut sobre l'assumpte després de les filtracions inicials. Però amb el pas dels dies s'aniran coneixent més coses, més noms. Encara que amb el que ja se sap sembla clar que aquest escàndol deixarà petit el de les targetes blackde Bankia.
A falta de noves informacions, hi ha rumors de tota mena. Es diu que en la llista dels 705 hi ha polítics dels dos grans partits, encara que els vinculats al PP en són majoria. S'ha dit fins i tot que José María Aznar en forma part. Però la pregunta que domina l'ambient és si el Govern central permetrà que els fets es coneguin al ritme que els investigadors vagin concretant-los o si, contràriament, els imperatius de les campanyes electorals en curs faran que s'ocultin sense manies.
L'experiència del cas Gürtel indica que això pot passar. Perquè s'ha fet de tot per endarrerir-ne la fase conclusiva fins després de les generals. Fins a fer fora el jutge Baltasar Garzón de la carrera judicial i allunyar el seu col·lega Pablo Ruz de l'assumpte. Un bloqueig informatiu ben coordinat des de la Moncloa, cada vegada més eficaç en aquest tipus de tasques, pot coadjuvar molt l'interès.
Com amb Bárcenas
Després que Luis Bárcenas fes saber que els alts càrrecs del PP, entre ells Mariano Rajoy, cobraven sobresous en negre, el fet que s'arribi a saber que molts dels seus quadros i dirigents blanquejaven diners, de procedència possiblement il·legal en molts casos, pot ser el cop de gràcia per al fins fa poc únic partit de la dreta espanyola. Perquè la corrupció, la que fins ara es coneixia, és la causa fonamental que milions d'electors s'hagin allunyat de les seves files. Un nou escàndol podria afegir noves defeccions massives i provocar una forta derrota electoral del PP.
Al partit de Rajoy li convindria que Rato carregués amb tot l'escarni popular. Com ha intentat fer amb Bárcenas. Però segurament això ja és molt difícil, perquè Rato no està sol en l'escàndol sinó amb 704 personatges excel·lents més. I perquè qui va ser designat «millor ministre d'Economia de la democràcia» -perJosé María Aznar, per cert- no es prestarà fàcilment a portar a terme aquest paper. Cal recordar en aquest sentit que encara que recaiguin sobre ell tremendes acusacions per la seva gestió a Bankia, segueix conservant el carnet del PP, que té des del moment de la seva fundació. I si el partit, per salvar-se, decideix posar-se en contra seva, Rato pot fer molt de mal. Perquè sap pràcticament tot el que ha passat al PP, i a AP, des de fa gairebé 40 anys.