diumenge, 31 de maig del 2015

EL TÚNEL DEL TEMPS: RAFEL GENOVÉS

Darrerament vaig poc a Vinaròs. A part del dia que sé sol fer el sopar anual de Vinaròs News (primer divendres després del Reis), durant l’any hi solc anar una vegada o no cap (tal com s’expressava l’humorista Eugenio)
Així, enguany, sembla que ja tinc la quota acabada ja que hi he anat un parell de vegades.
La darrera vegada que hi vaig anar va ser per Setmana Santa i vaig passar pel centres històric de la població (casa consistorial, església arxiprestal, plaça dels Tres Reis...) Feia temps que no passava per aquell indret i quan ho feia, no em fixava amb un detall que per a mi té força rellevància: la seu de la UGT.  
L’edifici de la UGT, l’altre dia, com a l’any 1982 es troba a la plaça Jovellar, allà on comença el llarg carrer de Sant Francesc. Em va donar alegria veure allà on, per primer cop em vaig afiliar al sindicat.
En aquell temps tot era diferent, fins i tot el pagament de les quotes. Avui en dia o té les cobren del compte o directament de la nòmina. En aquell temps havies de passar a pagar-les pel sindicat i t’enganxaven uns cupons a un annex que portava el carnet. Mirant-ho en retrospectiva, tot era molt més romàntic.
Allà vaig conèixer a Rafel Genovés, el secretari general del Baix Maestrat. Sempre he recordat a Rafel amb estimació ja que era una d’aquelles persones que, quan el coneixies no et deixava indiferent.
No recordo com va ser la nostra primera trobada, però si les moltes vegades que em va fer passar al seu petit despatx per xerrar. Per cert, del seu despatx també recordo una cosa que en aquell temps em cridava molt l’atenció: una al·legoria de la República. Llavors, ser republicà, era fins i tot pitjor que ser comunista. 

-Joan, portes pressa? –Em solia dir-

-Ja saps que sí, Rafel. Me’n he d’anar cap a casa...

-Passa que xerrarem...

Bé, xerrar el que es diu xerrar, pràcticament només xerrava ell. Li agradava opinar sobre l’actualitat política i sindical. Jo m’he l’escoltava en atenció i assentia amb el cap. De vegades parava i em preguntava:

-Entens el que vull dir-te? Mira, així parla Felipe González i queda bé.

Sense cap mena de dubte Rafel Genovés ha estat una de les persones que he conegut que millor oratòria tenia. El seu discurs era coherent, en consonància amb el meu pensament, però no exempt de crítica contra el govern socialista que, tot just, començava a governar. Rafel Genovés pertanyia al corrent crític Izquiera Socialista, del qual, el cap visible a Madrid era Pablo Castellano.  
A part de ser el secretari general de la UGT del Baix Maestrat, Rafel va ser també el primer regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Vinaròs. No obstant, per la seva actitud, va caure en desgràcia i no va repetir, fins i tot, el PSPV-PSOE, el va suspendre de militància.
Tot va venir arran de la confecció de la llista per a les segones municipals. L’assemblea de militants va acordar que el que havia segut alcalde Ramón Bofill, no repetiria. En canvi, a València, la comissió de llistes el va acabar imposant. Rafel, amb un altre militant local (crec recordar que li deien Ramon Grau) va encapçalar l’oposició contra l’alcalde.

Vaig deixar de treballar a Vinaròs i, durant anys, no vaig saber res més de Rafel. En un sopar de Vinaròs News, quan Jordi Romeu n’era l’alcalde, li vaig preguntar per ell i em va respondre que havia mort feia mols anys. Ho vaig sentir profundament.