divendres, 22 de maig del 2015

EPISODIS ELECTORALS AMPOSTINS: HOMBRE BLANCO HABLAR CON LENGUA DE SERPIENTE

Corria l’any del Senyor de 1986 i Espanya estava immersa en el debat OTAN, sí, OTAN, no. Felipe González havia promès que si accedia al govern faria un referèndum per a treure a Espanya del Tractat de l’Atlàntic Nord que ens havia posar el govern d’Adolfo Suárez.
Referèndum se’n va fer, però va ser tan ambigu que hi va haver que va votar que si perquè votar no era pràcticament el mateix. Davant d’aquell engany vaig optar per votar nul.
Però hi va haver qui va optar per altres formes de protesta, com per exemple Javier Krahe que va dedicar uns versos a Felipe González i que posteriorment va versionar i interpretar Joaquín Sabina amb el títol de Cuervo ingenuo. A la tonada de la cançó es repetia constantment: hombre blanco hablar con lengua de serpiente.
Segurament Felipe González no va ser el primer polític que va descafeïnar una promesa electoral en una democràcia que tot just acabava de superar l’ensurt d’un cop d’estat, però el fet va marcar un precedent i, segurament, va significar el començament del desgast de González que poc a poc, elecció rere elecció, va anar perdent la confiança del poble.
Però són molts els polítics que, sovint han parlat amb llengua de serp... Entre ells, l’actual alcalde d’Amposta Manel Ferré.
Llegiu sinó (o escolteu si voleu) el que es va publicar dilluns passat a la Marfanta del periodista Gustau Moreno. En una entrevista a Canal 21 Ebre, Ferré va afirmar que si a Amposta governés Esquerra, seria un desgavell. Durant l’entrevista, Manel Ferré, va estendre la al candidat socialista Francesc Miró per mirar de concretar pactes.
Les paraules de l’actual alcalde són un dard enverinat. Què pretén Manel Ferré? Per un costat desmotivar una part de l’electorat socialista que no acceptaria mai cap pacte amb CiU (jo per exemple), encara que suposés compartir l’alcaldia, tal com creuen alguns dels meuscol·laboradors: Per tal de mantenir-se al Govern, Manel podria oferir a Miró un any d’alcaldia.
Com sabeu, el dia que es va anunciar l’acord per anar junts ERC i ICV-EUA, la responsable d’aquesta segona formació a Amposta va dir que Miró no havia anunciat (al menys públicament) que no pactaria amb CiU. Estaria bé que el candidat socialista sortís al pas d’aquestes afirmacions per a negar rotundament cap pacte amb la formació que encapçala Ferré.
Ni que sigui per higiene política, després de 28 anys (24 amb majoria absoluta), Amposta necessita una alternança i això passa per configurar un acord de govern entre les forces d’esquerres d’Amposta sempre que CiU no assoleixi la majoria absoluta. Per cert. Ja veureu com si Manel Ferré aconsegueix revalidar la majoria (esperem que no), ja no hi haurà cap ma estesa cap a Miró. Llavors no se’n recordarà.
Durant la mateixa entrevista a Canal 21, Manel Ferré va afirmar que la compra d’edificis per part de l’ajuntament (antic col·legi de les monges, al costat del Mercat i l’edifici on s’ubicava el Sindicat, a l’avinguda de la Ràpita) no és ni molt menys prioritari, ja que l’ajuntament disposa d’altres locals en propietat i que es podrien utilitzar per a equipaments municipals.
Arribat a aquest punt no puc sinó mostrar la meva sorpresa i incredulitat. Resulta que l’ajuntament disposa d’immobles i, en canvi, les dependències de la policia local i el centre de rehabilitació es troben en locals llogats a Arayo i que, tot i que l’oposició va demanar a l’ajuntament que negociés a la baixa un nou preu dels lloguers, segons l’alcalde, el propietari s’hi havia negat.
Mireu, el que busca Ferré és continuar al front del govern municipal a qualsevol preu. Si ha de menysprear als altres partits que poden arrabassar-li l’alcaldia i si ha de dir que pactarà amb qui ha estat els seu pitjor enemic durant els 28 anys de govern, ho farà. De fet, ho està fent.        

Hombre blanco hablar con lengua de serpiente
Hombre blanco hablar con lengua de serpiente
Cuervo ingenuo no fumar
La pipa de la paz con tú,
¡Por Manitú!
¡Por Manitú!